ВРУ змінить правила набуття права на користування землею

ВРУ змінить правила набуття права на користування землею

Парламент зареєстрував законопроєкт № 7178 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» (далі — Законопроєкт № 7178). Документ містить декілька нових положень щодо права користування землею, які діятимуть під час режиму воєнного стану. Зокрема, Законопроєкт № 7178:

  • забезпечить сталість існуючих орендних земельних відносин у 2022 році;
  • визнає поновленими на один рік без волевиявлення сторін відповідних договорів і без внесення відомостей про поновлення договору в Держреєстрі речових прав на нерухоме майно договорів оренди, емфітевзису, суперфіцію, земельного сервітуту, строк користування земельними ділянками щодо яких закінчився після введення воєнного стану щодо земельних ділянок сільгосппризначення.

Районні військові адміністрації отримають право передавати в оренду для ведення товарного сільгоспвиробництва строком до одного року:

  • земельні ділянки сільгосппризначення державної, комунальної власності;
  • земельні ділянки, що залишилися у колективній власності колективного сільгосппідприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства;
  • нерозподілені та не витребувані земельні ділянки та земельні частки (паї).

Розмір орендної плати не може перевищувати 8% нормативної грошової оцінки земельних ділянок. Для визначення розміру орендної плати застосовуватимуть середню нормативну грошову оцінку одиниці площі ріллі по області.

ВРУ встановить жорсткі обмеження щодо цільового використання земельних ділянок сільгосппризначення, які орендарі отримють від районних військових адміністрацій. Зокрема, обмеження стосуватимуться зміни складу угідь, передання ділянок в суборенду, ведення на ділянці будівництва, зміни цільового призначення земельної ділянки тощо.

Незавершені земельні торги щодо набуття права оренди земельних ділянок сільгосппризначення державної та комунальної власності, вважатимуть такими, що їх скасували. Оголошувати нові земельні торги щодо набуття права оренди, емфітевзису стосовно земельних ділянок сільгосппризначення державної, комунальної власності заборонять.

Джерело

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Податки в ОМС: бухоблік та проведення

Сплата податків не минає нікого. І бюджетники не виключення. Навіть ті, які мають відношення до влади, зокрема й місцевої. Які податки і збори є витратами ОМС, як їх обліковувати, бухгалтерські проведення. Про це та інше – у консультації.
9636

Військовий збір 2024 – зміни з 01 жовтня

Мета військового збору випливає з самої назви – збільшити фінансування видатків на оборону України, у т.ч. фінансування ЗСУ. Військовий збір існує з 2014 року, але з 01 жовтня 2024 року відбудеться його збільшення. Про ставки військового збору, об’єкт оподаткування, правила сплати та декларування у бюджетників – у цьому огляді.
33446

Баланс форма 1-дс – як заповнити

Баланс 1 – це традиційний фінансовий звіт. Якими є загальні вимоги до складання звіту Баланс форма 1-дс , яку саме інформацію у 2024 році мають розкривати щодо своїх активів і пасивів бюджетні установи – підкаже експерт.
74759

Розробляємо первинні документи для обліку запасів

Нові типові форми первинних документів для обліку господарських операцій із запасами діють з початку 2023 року. Тож установи мають їх використовувати, а за галузевої потреби розробити та затвердити додаткові самостійно. Як визначити реквізити та форму, читайте у статті.
5731

Програмна класифікація видатків: обираємо назву бюджетної програми

У бюджетному процесі застосовують програмно-цільовий метод. Суть його полягає в управлінні коштами місцевого бюджету для досягнення конкретних результатів, цілей, вирішення проблем місцевої громади. При цьому оцінюють ефективність використання коштів місцевого бюджету на кожній стадії бюджетного процесу. Основним елементом цього методу є бюджетна програма.
1273

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді