Як приймати працівників на роботу в умовах воєнного стану

Як приймати працівників на роботу в умовах воєнного стану

Держпраці нагадали, що особливості трудових відносин у період дії воєнного стану, що запровадив Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 06.04.2000 № 1647-III, регулює Закон «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136).

Дія Закону № 2136 поширюється:

  • на працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, виду діяльності та галузевої належності;
  • осіб, які працюють за трудовим договором з фізособами.

Стаття 2 Закону № 2136 передбачає:

  • у період дії воєнного стану сторони за згодою визначають форму трудового договору;
  • під час укладання трудового договору в період дії воєнного стану умову про випробування працівника під час прийняття на роботу можна встановлювати для будь-якої категорії працівників.

Щоб усунути кадровий дефіцит і брак робочої сили, у т. ч. внаслідок фактичної відсутності працівників, які евакуювалися в іншу місцевість, перебувають у відпустці, простої, тимчасово втратили працездатність або місцезнаходження яких тимчасово невідоме, роботодавець може оперативно залучити до виконання роботи нових працівників. Для цього з новими працівниками укладають строкові трудові договори на період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника.

Закон № 2136 діє протягом воєнного стану та втрачає чинність з дня, коли скасують воєнний стан. Виняток — частина третя статті 13 Закону № 2136, вона втрачає чинність з моменту, коли держава, яка здійснює військову агресію проти України, завершить виплати з відшкодування зарплати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам.

Щодо надання повідомлення про прийняття на роботу Держпраці зауважила:

«За відсутності технічної можливості подати повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту засобами електронного зв’язку в електронній формі таке повідомлення подають у формі документа на папері згідно з додатком разом із копією в електронній формі.
Якщо роботодавець не має можливості через незалежні від нього обставини подати до органів ДПС чи її територіального органу повідомлення про прийняття працівника на роботу, то повинен мати підтвердження про намагання вчинити такі дії».

За інформацією Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку.

У разі, якщо ви передплатник наших друкованних видань
— усі електронні матеріали зараз доступні без обмежень.

У разі, якщо ви читач порталу та вам потрібна консультація експерта
чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наші електронні продукти
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» зі знижкою 50%.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
152478

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді