Чи звільняти працівника, який отримав статус біженця в іншій країні

Працівник не зобов’язаний розривати трудові відносини, маючи статус біженця в іншій країні.

Чи звільняти працівника, який отримав статус біженця в іншій країні

✍ ЯК ОБЛІКОВУВАТИ РОБОТУ ПІД ОКУПАЦІЄЮ

Законодавство про працю не зобов'язує працівника повідомляти роботодавця про своє місцеперебування й отримання статусу біженця або визнання його особою, яка потребує тимчасового захисту. Тому роботодавець має з’ясувати, чи є з таким працівником зв'язок і чи може він продовжувати виконувати свої посадові обов'язки.

Зважаючи на надскладну ситуацію на території України, працівників, які не виходять на роботу внаслідок обставин, пов'язаних із бойовими діями, або тих, які не мають змоги виходити на роботу у зв'язку з небезпекою для життя та здоров'я, не можна звільнити, керуючись, наприклад, пунктом 4 частини першої статті 40 КЗпП за «прогул без поважної причини».

Позаяк необхідно зберегти життя та здоров'я таких працівників та їх сімей, то така відсутність на роботі вважається як відсутність із поважних причин.

Якщо з таким працівником відсутній зв'язок, до з'ясування причин та обставин його відсутності за ним зберігають робоче місце та посаду, трудові відносини не припиняються, однак час таких неявок не зараховують до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку, та в загальному випадку не підлягає оплаті.

У випадку, якщо специфіка роботи працівника передбачає можливість виконувати її віддалено, за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, роботодавцю доцільно перевести працівника на дистанційну роботу.

Якщо специфіка роботи не дозволяє виконувати її віддалено, за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, такому працівникові може бути оформлено простій, надано відпустку без збереження заробітної плати або з ним може бути тимчасово призупинено трудовий договір (що не є звільненням).

За інформацією Мінекономіки


Наші спільний опір, щоденна боротьба наших хлопців та дівчат на передовій і наша надважка робота в тилу приносить свої результати. Ворог знесилений, а ми втримуємо економіку України на гідному рівні, навіть у такі скрутні часи. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахових видань «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» на рік. Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. Тримаймо рівень!

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
151987

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді