Нарахування лікарняних, коли працівник захворів під час неоплачуваної відпустки

Лікарняні за період, коли застрахована особа перебуває у відпустці без збереження зарплати, не нараховують.

Нарахування лікарняних, коли працівник захворів під час неоплачуваної відпустки

Як призначати та звільняти держслужбовців у період війни: 5 підказок НАДС

До Держпраці телефоном звернулася громадянка з питанням, чи оплачувати дні тимчасової непрацездатності за період, коли застрахована особа перебуває у відпустці без збереження зарплати.

Інспектор праці пояснила, що правові, фінансові та організаційні засади загальнообов’язкового державного соціального страхування, гарантії працюючих громадян щодо їх соціального захисту у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, охорони життя та здоров’я регулює Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон № 1105).

Умови оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, що не пов’язана з нещасним випадком на виробництві, застрахованій особі (далі — дні тимчасової непрацездатності) коштом роботодавця визначає Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затверджений постановою КМУ від 26.06.2015 № 440 (далі — Порядок).

Підстави, за яких не оплачують дні тимчасової непрацездатності, передбачає стаття 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (п. 4 Порядку).

Допомогу з тимчасової непрацездатності не надають за період, коли застрахована особа перебуває у відпустці без збереження зарплати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням (п. 6 ч. 1 ст. 23 Закону № 1105).

За інформацією Східного міжрегіонального управління Держпраці

Нарахування лікарняних, коли працівник захворів під час неоплачуваної відпустки
АНДРІЙ ДУДНІК,експерт Експертус: Головбух
На період дії воєнного стану свята і неробочі дні скасували. Як це вплине на розрахунок відпускних та лікарняних — у статті


Сильна підтримка — сильна Україна! Це звичайно про нас із вами. Ми опинилися в невідомому досі для нас становищі. Тому щоб ви та ваша компанія залишалася у робочій колії, пропонуємо підтримку. Ми вже підготували для вас знижку у 2000 грн на передплату журналу «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» на рік.

Обговоріть передплату з вашим менеджером: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14874

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7245

Наказ про відрядження – всі зразки

Наказ на відрядження складають на особу, яку направляють для виконання роботи за кордон або в інший населений пункт. Експерт надає готові зразки наказі про відрядження або про його припинення.
148273

Зарплатні відомості – ЗРАЗКИ та бланки

У консультації – про оформлення зарплатних документів, зразки зарплатних відомостей, а також про відповідальність фінансову, адміністративну, дисциплінарну, кримінальну при нарахуванні зарплати.
56517

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5236

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді