Комісії із соцстраху перевірятимуть, чи дотримують хворі режиму лікування

У кожній установі/організації незалежно від форми власності створюють/обирають комісії/уповноваженого із соціального страхування, які вирішують, призначати чи відмовляти у виплаті допомоги застрахованим особам.

ФСС виплачує лікарняні, декретні і допомогу на поховання:

  • відповідно до рішень комісії/уповноваженого;
  • на підставі заяви-розрахунку, яку подає установа/організація.

Комісію утворюють, якщо в установі/організації працює понад 15 осіб. Якщо працівників 15 і менше — на загальних зборах працівників обирають уповноваженого.

За новою редакцією Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженого Рішенням правління ФСС від 19.07.2018 № 13, комісія/уповноважений має право:

  • отримувати від роботодавця відомості про суми, які ФСС направляє, аби надати матеріальну допомогу найманим працівникам;
  • отримувати від робочого органу виконавчої дирекції ФСС або його відділення безкоштовні консультації;
  • звертатися до робочих органів виконавчої дирекції ФСС або його відділень, аби перевірити правильність видачі/продовження лікарняних працівникам;
  • перевіряти, чи дотримують застраховані особи режиму, визначеного лікарем на період тимчасової непрацездатності;
  • звертатися до робочих органів виконавчої дирекції ФСС або його відділень у разі спору між комісією/уповноваженим та роботодавцем з питань надання матеріального забезпечення застрахованим особам, а також якщо роботодавець не виконує рішення комісії/уповноваженого;
  • вносити до робочих органів виконавчої дирекції ФСС або його відділень пропозиції щодо організації та удосконалення роботи із соціального страхування.

За інформацією Фонду соціального страхування України

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
237453

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
153064

Індексація зарплати 2024

У 2024 році відновлена індексація зарплати. Які правила для нарахування індексації у 2024 році, як індексувати зарплату протягом 2024 року, якщо оклад змінюється та якщо не змінювався – дивиться приклади та пояснення від експерта.
47059

Зарплата працівників вищої освіти 2024

Зарплата викладачів 2024: тарифна сітка на 2024 рік з окладами працівників освіти ➤ інші схеми посадових окладів викладачів ➤ доплати і надбавки ➤ погодинна оплата праці працівників вищої освіти➤ приклади нарахування зарплати викладачам
243636

Оплата електронного лікарняного в бюджетній установі: алгоритм

Розглянемо, як здійснюється оплата е-лікарняного за рахунок роботодавця і які основні моменти потрібно врахувати бухгалтеру, якщо оплата лікарняного здійснюється в межах перших 5 днів тимчасової непрацездатності.
12929

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді