Несвоєчасно нарахували ЄСВ — штраф

Якщо платник донарахує своєчасно не нарахований ЄСВ, йому доведеться сплатити штраф:

  • за своєчасно не нарахований ЄСВ до 01.01.2015 — у розмірі 5% зазначеної суми;
  • після 01.01.2015 — 10% такої суми.

Штраф нараховує орган ДФС за кожний повний або неповний звітний період, у якому своєчасно не нарахований ЄСВ, але не більше 50% суми донарахованого ЄСВ (пп. 3 п. 2 розд. VІI Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449; далі — Інструкція № 449).

Аби обчислити штраф, орган ДФС розраховує кількість звітних періодів починаючи з місяця, у якому платник мав подати звітність за період, за який донараховані суми ЄСВ. Закінчує розрахунок місяцем, у якому платник отримав акт перевірки від органу ДФС або в якому він подав звітність, де зазначив донараховані суми.

Щоб дотримати вимоги з максимального розміру штрафу (50% донарахованої суми), орган ДФС:

  • визначає сукупно суму донарахувань та відповідну їм суму штрафів за всіма звітними періодами, в яких виявлені донарахування та за якими нараховані ці штрафи;
  • обраховує максимальний розмір штрафу від сукупної суми донарахувань та порівнює із фактично нарахованою сумою штрафів, визначеною сукупно за всі звітні періоди, в яких донараховано суми ЄСВ.

Аби платник сплатив штраф, орган ДФС складає рішення за формою, що міститься в додатку 13 до Інструкції № 449. До сплати ДФС визначає суми штрафів, що не перевищують максимального їх розміру.

Підставою для прийняття ДФС відповідного рішення є акт перевірки платника ЄСВ.

За інформацією ГУ ДФС у Дніпропетровській області

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47267

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
35695

Єдиний рахунок 2024 – переваги та недоліки

Перехід на Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ – це добровільний крок. Але зважте: якщо на нього перейти, то до кінця звітного року вже відмовитися буде не можна. Як працює ця дана система – у статті.
6849

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
2946

Земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
53122

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді