Як отримати допомогу за лікарняним: 5 етапів

Якщо у працівника установи настав страховий випадок, ФСС компенсує втрачений ним заробіток.

ФСС фінансує допомогу по догляду та допомогу по вагітності та пологах з першого дня непрацездатності, а допомогу по тимчасовій непрацездатності — з шостого дня. Перші п’ять днів допомоги по тимчасовій непрацездатності фінансує установа за рахунок коштів роботодавця.

Працівнику такі виплати проведіть на підставі листка непрацездатності. Розмір виплат обчислюйте відповідно до страхового стажу працівника.

Як отримати допомогу за лікарняним: 5 етапів Форма ОК-7 де отримати

Допомогу по тимчасовій непрацездатності виплачуйте в розмірі від 50% до 100%, а допомогу по вагітності — в розмірі 100% середньої зарплати працівника.

Отримати кошти від ФСС установа зможе у 5 етапів, а саме:

  1. кадровик установи, який отримав лікарняний від працівника, визначає його страховий стаж та дні для оплати, вказує ці відомості на лікарняному та передає його до комісії із соціального страхування;
  2. комісія приймає рішення — оплатити чи відмовити в оплаті лікарняного. Якщо вона вирішила оплачувати лікарняний, вона виносить відповідне рішення та передає лікарняний бухгалтеру;
  3. бухгалтер установи здійснює розрахунок лікарняних та/або розрахунок декретних і оформлює заяву-розрахунок;
  4. установа подає заяву-розрахунок до ФСС. На її підставі ФСС перераховує кошти на спеціальний рахунок установи;
  5. установа, що отримала кошти від ФСС, виплачує їх працівнику, який подав лікарняний, у день виплати заробітної плати.

Скачати заяву-розрахунок лікарняних

За інформацією ФСС

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Авансовий звіт у 2024 році: бланк та приклад заповнення

Для бухгалтера звична практика – видати працівникам аванс на відрядження, отримати від них авансові звіти, відшкодувати витрати за час поїздки. Та чи певний бухгалтер, що працівник подав авансовий звіт правильно? Надаємо бланк та приклад заповнення.
195127

Е-лікарняний: інструкція для бухгалтера 2024

Що треба знати про терміни оформлення та виплати допомоги з тимчасової непрацездатності та з вагітності та пологів на основі е-лікарняних – ці та інші пов’язані питання у даному огляді про електронні листки непрацездатності.
30643

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді