ДФС не підтвердила реєстрацію податкової накладної квитанцією: як діяти

Платник ПДВ, який постачає товари/послуги, зобов’язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) та надати покупцю (п. 201.10 ПК).

Скачати податкову накладну за новою формою

Аби підтвердити, що продавець надіслав на реєстрацію до ЄРПН податкову накладну та/або розрахунок коригування (далі — ПН/РК), ДФС протягом операційного дня надсилає продавцю квитанцію про прийняття/неприйняття/зупинення реєстрації ПН/РК. Якщо протягом операційного дня ДФС квитанцію не надіслала, ПН/РК вважають зареєстрованою в ЄРПН.

ДФС реєструє ПН/РК у ЄРПН лише якщо платник ПДВ дотримає умови Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2010 №1246 (далі — Порядок № 1246). Тож коли ДФС отримує від платника ПН/РК, вона в автоматизованому режимі розшифровує та перевіряє, зокрема:

  • чи відповідає ПН/РК формату/стандарту;
  • чи є чинним електронний підпис та право посадової особи платника податку підписувати ПН/РК;
  • чи дотримані вимоги пунктів 192.1 та 201 10 ПК;
  • чи є помилки у обов’язкових реквізитах ПН/РК (п. 201.1 ПК);
  • факт реєстрації/зупинки реєстрації/відмови у реєстрації ПН/РК з такими ж реквізитами;
  • підстави, аби зупинити реєстрацію ПН/РК.

Тож якщо відправили на реєстрацію ПН/РК, але квитанцію не отримали:

  • складіть запит в електронній формі у форматі/стандарті, який затвердила ДФС;
  • надішліть запит за допомогою засобів інформаційних, телекомунікаційних, інформаційно-телекомунікаційних систем до ДФС протягом операційного дня з 8:00 до 20:00 год. (п. 3, п. 21 Порядку № 1246).

За отриманим запитом в автоматизованому режимі ДФС проведе пошук ПН/РК, які платник зазначив у запиті, та сформує відповідне повідомлення.

Аби перевірити, чи зареєструвала ДФС ПН/РК у ЄРПН, скористайтесь електронним кабінетом (п. 25 Порядку № 1246).

За інформацією ГУ ДФС у Тернопільській області

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
2441

Плата за землю – земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
49764

Екологічний податок 2024: ставки і строки

Екологічний податок 2024 в Україні сплачують, зокрема, й бюджетні установи. Хто платники екологічного податку, які строки оплати й звітування – все це у даному огляді.
13113

Алгоритм застосування ПСП та відповідальність бухгалтера

Із кожної зарплати чи іншого доходу працівника бухгалтер утримує ПДФО і військовий збір. Однак деякі доходи взагалі не оподатковуються, а до зарплати може застосовуватися податкова соціальна пільга. Алгоритм застосування ПСП – у статті.
75391

Декларація про доходи

Податкова декларація про майновий стан і доходи – за якою формою звітувати у 2024 році за 2023 рік.⚡️Знайдете тут зразок заповнення декларації про доходи та рекомендації для отримання податкової знижки.
57102

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді