Табель обліку робочого часу: як вести, аби не порушити законодавство

Типова форма № 5 «Табель обліку використання робочого часу», в якій роботодавці фактично ведуть облік робочого часу, затверджена наказом Держстату «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 № 489 (далі — Наказ № 489).

Табель обліку робочого часу

Форма рекомендована, тож у разі потреби застосовуйте іншу форму табеля обліку використання робочого часу. Однак обов’язково ведіть первинний облік показників використання робочого часу, явок та неявок працівників, які визначають форми державних статистичних спостережень з праці (лист Держстату «Щодо заповнення табеля обліку використання робочого часу» від 12.01.2012 № 9/4-10/9).

Табель є підставою, аби нарахувати працівникам заробітну плату, допомогу по тимчасовій непрацездатності, суму за період щорічних відпусток, інших виплат. Відповідальна особа складає табель, підписує, погоджує з керівником та подає до бухгалтерії.

Процедуру за якою складають табель, Наказ № 489 не передбачає. Відповідних положень та роз’яснень також немає. Тож затвердіть в установі самостійно порядок, у який складатимете табель, відповідно до своїх локальних нормативних документів, та визначте:

  • осіб, які оформлюватимуть табелі;
  • посадових осіб, які мають засвідчувати своїми підписами інформацію, яку містять табелі;
  • строки, у які відповідальні особи передають табелі на підпис відповідним посадовим особам, та до бухгалтерії, аби вона нарахувала заробітну плату;
  • порядок за яким відповідальна особа вносить до табеля відомості про нових працівників та вилучає з нього відомості про звільнених працівників;
  • правила та порядок, за яким присвоюватимете працівникам табельні номери та коригуватимете відомості про фактичну роботу/ відсутність працівників.

Табель заповнюйте двiчi на мiсяць:

  • за першу половину мiсяця — аби нарахувати авансові платежi;
  • за весь мiсяць — аби розрахувати заробiтну плату за мiсяць.

Наприкiнцi мiсяця в табелi пiдрахуйте загальну кiлькiсть вiдпрацьованих днiв i днiв неявок на роботу. Табель подавайте до бухгалтерiї завчасно для своєчасного розрахунку заробiтної плати.

За умови, що кількість працівників у штаті невелика, зазвичай, табель ведуть фахівці бухгалтерії і складають його в одному екземплярі за два-три дні до розрахункового періоду на підставі табеля за минулий місяць.

Наголошуємо, що роботодавець зобов’язаний вести достовірний облік роботи, яку виконує працівник, і бухгалтерський облік витрат на оплату праці у встановленому порядку. Однак роботодавця не можуть притягти до відповідальності за відсутність табелів, якщо він веде облік робочого часу в інший спосіб.

За інформацією ГУ Держпраці у Львівській області

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
153064

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
74910

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22054

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
94205

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді