Виплачуєте зарплату? Повідомте працівника про її розмір

UA RU

Повідомити працівника про розмір оплати праці роботодавець має щоразу, коли її виплачує.

Тож коли виплачуєте зарплату працівнику, повідомте його про:

  • загальну суму заробітної плати й розшифруйте її за видами виплат;
  • розмір утримання і відрахування із заробітної плати 2019 та підставу, на якій їх провели;
  • суму зарплати, яку виплачуєте (ст. 110 КЗпП).

КЗпП зобов’язує роботодавця повідомляти працівника про розмір зарплати, однак не затверджує форму такого повідомлення (ст. 110 КЗпП).

Щоб не порушити вимоги КЗпП, повідомте працівника про розмір зарплати одним із способів:

  • запропонуйте йому розписатися про отриману зарплату у відомості, в якій вказали суму нарахованої зарплати, підстави і суми відрахувань з неї та суму, яку виплачуєте;
  • надайте працівнику такі відомості про зарплату у письмовій формі, разом із зарплатою.

Повідомляйте працівника про зарплату щоразу, коли її виплачуєте, у т. ч. коли виплачуєте аванс (ст. 115 КЗпП). Оскільки, розмір авансу визначають орієнтовно, а не на підставі документів про виконану роботу, коли його виплачуватимете, повідомте працівника тільки про суму авансу.

За інформацією Управління Держпраці у Кіровоградській області

Виплачуєте зарплату? Повідомте працівника про її розмір
Людмила Кравченкокерівник експертної групи Експертус Головбух
Бухгалтер нарахував зарплату працівникам і певний, що дотримав усіх законодавчих норм. Але під час перевірки ревізор виявив, що бухгалтер нарахував більше, ніж належало. Тож ревізор направив керівнику вимогу відшкодувати незаконні виплати. Але з чиєї заробітної плати — працівника, бухгалтера чи керівника — відшкодовувати ці виплати?

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Індексація зарплати 2024

У 2024 році відновлена індексація зарплати. Які правила для нарахування індексації у 2024 році, як індексувати зарплату, якщо оклад змінюється та якщо не змінювався – дивиться приклади та пояснення від експерта.
42803

Грошове забезпечення військовослужбовців 2024

Як правильно обчислити грошове забезпечення військовослужбовців 2024 року, у якому розмірі нарахувати, які виплати входять до нього, коли і де виплачувати, як оподатковувати — дізнаєтеся з даної публікації.
83278

Оплата відрядження держслужбовця у вихідний день

Держслужбовців направляють у службове відрядження для виконання посадових обов’язків поза межами постійного місця служби. Завдання, які виконує держслужбовець у відрядженні, різні і залежать від держоргану, в якому працює держслужбовець, держоргану, до якого його відряджено, кваліфікації та посадових обов’язків самого держслужбовця. Розглянемо якою буде оплата відрядження держслужбовцям.
2345

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді