Медпрацівників залучили до чергувань: як оплатити

UA RU

Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я (далі — медзаклади) визначає спільний наказ Мінсоцполітики та МОН «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» від 05.10.2005 № 308/519.

Лікарів та фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою медзаклади можуть залучати за їх згодою до чергувань понад місячну норму робочого часу без займання штатних посад із оплатою з фонду оплати праці. У такому разі роботу, яку виконують медпрацівники, оплачуйте:

  • понад оклад — у робочі дні тижня;
  • у розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад — у вихідний день за графіком, святковий чи неробочий день (ст. 106-107 КЗпП).

Оплачуйте тільки фактично відпрацьований час на основі посадового окладу/тарифної ставки або залежно від норм виробітку і відрядних розцінок. Ураховуйте підвищення, доплати та надбавки, передбачені чинним законодавством.

Лікарям, провізорам та фахівцям з базовою та неповною вищою медичною, фармацевтичною освітою державних і комунальних медзакладів встановлюйте надбавку за вислугу років залежно від стажу роботи у розмірі 10-30% до посадового окладу (постанова КМУ «Про затвердження Порядку виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я» від 29.12.2009 № 1418).

Калькулятор стажу

Таку надбавку виплачуйте щомісяця за фактично відпрацьований час за основним місцем роботи та за сумісництвом.

Джерело: Лист МОН «Щодо деяких питань оплати праці працівників закладів охорони здоров’я» від 05.02.2019 № 10.1-16/4463/2971

Норми тривалості робочого часу 2020 року
Ірина Житковаголовний редактор Експертус Кадри
2020 рік — переступний, високосний. Працюватимемо на день більше. Але ж будуть і свята, і перенесені вихідні, і подовжені завдяки цьому вікенди. Дізнайтеся, як «ляжуть карти» наступного року та як можна планувати роботу. Тримайте напохваті розрахунок норм тривалості робочого часу на 2020 рік.

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
153064

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
74911

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22056

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
94205

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді