Коли безготівкові розрахунки лише через уповноважені банки

UA RU

НБУ затвердив нове Положення про порядок здійснення безготівкових розрахунків в Україні в національній валюті в особливий період.

Залежно від рівня ризику для банківської системи, масштабу загрози, інших факторів НБУ визначив три етапи функціонування особливого періоду. Так, в умовах:

  • першого періоду — банки здійснюватимуть розрахунки через систему електронних платежів НБУ у порядку, установленому нормативно-правовим актом НБУ, який регулює безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті;
  • другого періоду — НБУ може прийняти рішення про обмеження, зупинення здійснення безготівкових розрахунків у банках, які зареєстровані (або мають відокремлені підрозділи) у місцевостях, у яких введено воєнний стан;
  • третього періоду — у разі введення воєнного стану на всій території України НБУ прийме рішення щодо здійснення безготівкових розрахунків тільки через визначені уповноважені банки.

Нагадаємо, перелік уповноважених банків НБУ визначає щороку або за потреби — його може уточнити.

Із постанови Правління НБУ «Про внесення змін до Положення про порядок здійснення безготівкових розрахунків у національній грошовій одиниці України в особливий період» від 06.08.2019 № 103

 

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Форма 1-ОПП: нюанси заповнення

Щоб зареєструватись у відповідному органі ДПС як платники податку, бюджетні установи зобов’язані подати контролюючому органу заяву – форма 1-ОПП. Розглянемо, що це за форма, коли її слід подавати і як заповнювати.
60308

Амортизація основних засобів

Амортизація основних засобів: ➤ методи обчислення ➤ строки нарахування ➤ як обчислити амортизацію ➤ бухгалтерський облік амортизації
71675

Договір дарування – зразок

Благодійна допомога, пожертва, безоплатна передача основних засобів, безповоротна фінансова допомога - все це оформлюється через договір дарування. Про умови та оформлення договорів дарування, особливості дарування у бюджетних установах – у цьому огляді.
13696

Коди економічної класифікації видатків бюджету: інструкція застосування

Мінфін регулярно оновлює інструкцію зі застосування КЕКВ. Це зумовлює проблеми в установах, адже вони планують видатки у кошторисах за старими КЕКВ, а проводити їх потрібно вже за новими. Актуальні коди економічної класифікації видатків бюджетних установ 2024 року та їх застосування – у цьому огляді.
298758

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді