Як оплачувати роботу у вихідний день

UA RU

Спосіб компенсації роботи у вихідний день (надання іншого дня відпочинку чи підвищена оплата) визначають за погодженням з працівником у наказі про залучення його до роботи у вихідний день.

Оплата роботи у вихідний день здійснюється за статтею 107 КЗпП.

За роз’яснення Мінсоцполітики (лист 09.12.2014 № 922/13/155-14), оплата праці за роботу у вихідний, святковий та неробочий день працівникам, які одержують місячний оклад, провадиться у розмірі:

  • одинарної годинної або денної ставки понад оклад — якщо робота у вихідний, святковий, неробочий день провадилася у межах місячної норми часу;
  • подвійної годинної або денної ставки понад оклад — якщо робота провадилась понад місячну норму.

Оплата у зазначеному розмірі провадиться за години, фактично відпрацьовані у вихідний, святковий і неробочий день. При визначенні годинної ставки для оплати відпрацьованих годин у святкові, неробочі, вихідні дні місячний посадовий оклад працівника ділиться на місячну норму тривалості робочого часу, затверджену правилами внутрішнього трудового розпорядку для даного підрозділу (працівника).

На бажання працівника, який працював у святковий і неробочий день, йому може бути наданий інший день відпочинку. Як пояснили фахівці ГУ Держпраці у Львівській області таким правом може скористатись працівник лиш тоді, коли час роботи у святковий, неробочий день не включено до норми робочого часу.

Тобто, для працівників, які працюють за графіками і час роботи у святкові та неробочі (вихідні) дні зараховують до місячної норми робочого часу, оплата праці провадиться у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, але не може бути замінена іншим днем відпочинку, оскільки в такому випадку працівником не буде повністю відпрацьована встановлена йому норма робочого часу.

В установах, зупинення роботи на яких неможливе через необхідність безперервного обслуговування населення, вихідні дні надаються в різні дні тижня почергово кожній групі працівників згідно з графіком змінності (виходу на роботу). Компенсація за роботу у вихідний день провадиться у тому випадку, коли працівник залучався до роботи безпосередньо у свій вихідний день, який визначений йому графіком виходу на роботу.

За інформацією ГУ Держпраці у Львівській області

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Індексація зарплати 2024

У 2024 році відновлена індексація зарплати. Які правила для нарахування індексації у 2024 році, як індексувати зарплату, якщо оклад змінюється та якщо не змінювався – дивиться приклади та пояснення від експерта.
42804

Грошове забезпечення військовослужбовців 2024

Як правильно обчислити грошове забезпечення військовослужбовців 2024 року, у якому розмірі нарахувати, які виплати входять до нього, коли і де виплачувати, як оподатковувати — дізнаєтеся з даної публікації.
83280

Оплата відрядження держслужбовця у вихідний день

Держслужбовців направляють у службове відрядження для виконання посадових обов’язків поза межами постійного місця служби. Завдання, які виконує держслужбовець у відрядженні, різні і залежать від держоргану, в якому працює держслужбовець, держоргану, до якого його відряджено, кваліфікації та посадових обов’язків самого держслужбовця. Розглянемо якою буде оплата відрядження держслужбовцям.
2346

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді