З якого часу призначати допомогу по вагітності та пологах якщо жінка продовжує працювати

UA RU

Допомогу по вагітності та пологах надають працівниці у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Підставою для призначення цієї допомоги є листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю і пологами. Як правило, його видають за місцем спостереження за вагітною з 30 тижня вагітності воднораз на 126 календарних днів.

Жінкам, які належать до I-IV категорій постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, видають листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю і пологами з 27 тижня вагітності тривалістю 180 календарних днів.

Саме з дати настання страхового випадку в працівниці виникає право на цю допомогу. Скористатися своїм правом на відпустку чи продовжувати працювати ще деякий час — вона вирішує сама. При цьому комісія із соціального страхування призначає допомогу по вагітності та пологах лише за дні фактичної відпустки по вагітності та пологах, тобто дні, які зазначені у наказі про надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

За інформацією Управління Держпраці у Полтавській області

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
246871

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
23192

Виплата декретних у 2024 році

Декретні виплати у 2024 році: ➤ підстава для нарахування ➤ тривалість декрету ➤ розрахунок декретних ➤ обмеження розміру декретних ➤ приклади розрахунку ➤ лікарняні та допомога по вагітності під час війни
83549

Середньоденна заробітна плата

Підкажемо, як визначається середньоденна заробітна плата та як зробити нарахування для різних виплат у 2024 році.
55184

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді