Квартальна премія — як врахувати при оплаті днів відрядження

UA RU

У всіх випадках збереження середньої заробітної плати (крім оплати часу відпусток та компенсації за невикористану відпустку) середньомісячну заробітну плату обчислюйте виходячи із виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата.

Премії включайте в заробіток того місяця, на який вони припадають за розрахунковою відомістю на заробітну плату. Премії, які виплачуються за квартал і більш тривалий проміжок часу, при обчисленні середньої зарплати за останні 2 календарні місяці, включайте в заробіток в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді.

Тобто при обчисленні середньої зарплати за 2 місяці квартальну премію, яка виплачена в розрахунковому періоді, враховуйте у частині 2/3 від нарахованої суми, а саме шляхом додавання до кожного місяця розрахункового періоду 1/3 від нарахованої суми квартальної премії.

Якщо премію виплачено у розрахунковому періоді до законодавчого підвищення розміру посадових окладів, зазначену частину квартальної премії збільшуйте на коефіцієнт коригування підвищення посадових окладів.

З листа Мінсоцполітики «Щодо врахування суми квартальної премії при обчисленні середньої зарплати для оплати днів відрядження» від 09.09.2019 № 1288/0/206-19

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Авансовий звіт у 2024 році: бланк та приклад заповнення

Для бухгалтера звична практика – видати працівникам аванс на відрядження, отримати від них авансові звіти, відшкодувати витрати за час поїздки. Та чи певний бухгалтер, що працівник подав авансовий звіт правильно? Надаємо бланк та приклад заповнення.
195030

Наказ про відрядження – всі зразки

Наказ на відрядження складають на особу, яку направляють для виконання роботи за кордон або в інший населений пункт. Експерт надає готові зразки наказі про відрядження або про його припинення.
155155

Авансовий звіт на відрядження: проведення

Які проведення використовувати, коли працівники подають авансові звіти на відрядження – продемонструємо на шести прикладах. А також розглянемо, як відобразити в бухгалтерському обліку ці операції за різних ситуацій.
69719

Як обліковувати витрати на відрядження в ОМС

Відрядження – це повсякденна необхідність будь-якої установи, яка провадить активну діяльність і органи місцевого самоврядування (ОМС) є таким прикладом. Як обліковувати витрати на відрядження, які саме витрати та в яких розмірах можна компенсувати відрядженому посадовцю, службовцю ОМС, оподаткування витрат на відрядження, особливості закордонних відряджень – у даному огляді.
14599

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді