Як вносити зміни до договору закупівлі на постачання природного газу

До Кодексу газотранспортної системи, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2493 (далі — Кодекс ГТС), 01.05.2019 НКРЕКП внесла зміни. Відтак оператор газотранспортної системи надає право користуватися потужністю точок входу/виходу відповідно до:

  • Кодексу ГТС;
  • договору транспортування природного газу. Такий договір оператор укладає із замовником послуг транспортування — постачальником природного газу.

Постачальник природного газу отримує доступ до потужності віртуальної точки виходу до газорозподільних систем (до споживача, який підключений до газорозподільної системи). А отже, він сплачує вартість замовленої потужності оператору ГТС і має право включати її до кінцевої вартості природного газу.

Це слід врахувати замовникам, які укладають договори на закупівлю із постачальником природного газу.

Так, умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від змісту тендерної пропозиції за результатами аукціону переможця процедури закупівлі або ціни пропозиції учасника у разі застосування переговорної процедури (ст. 36 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII; далі — Закон № 922). Однак замовник може змінити істотні умови, якщо:

  • змінився встановлений згідно із законодавством органами держстату індекс споживчих цін;
  • змінився курс іноземної валюти;
  • змінилися біржові котирування або показники Platts, регульовані ціни (тарифи) і нормативи, які застосовуються в договорі про закупівлю.

Проте зміна ціни в договорі на постачання природного газу у цих випадках можлива, якщо такий договір передбачає відповідний порядок її зміни.

Тому, аби надалі не виникло проблем під час закупівлі природного газу, замовники мають передбачати у проектах договорів, зокрема:

  • складові частини ціни на природний газ;
  • відповідний порядок зміни його ціни на основі випадків, встановлених у статті 36 Закону № 922.

Зважте, що у складі формули визначення ціни на природний газ, наведена у листі Мінекономрозвитку від 11.12.2018 № 3304-04/54265-06, немає послуги транспортування природного газу.

Джерело: лист Мінекономіки від 30.09.2019 № 3304-04/39989-07

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Оренда комунального та державного майна в Україні

Процедура оренди державного та комунального майна 2024 для держорганів, ОМС, бюджетних установ регламентована різними нормативно-правовими актами. Розглянемо чим керуватись при передачі в оренду державного чи комунального майна.
1216

Закупівля послуг з поточного ремонту: які нюанси врахувати

Час від часу у замовника виникає потреба в проведенні поточного ремонту, і для цього він має за законодавством провести закупівлю товарів й послуг. Поточний ремонт як предмет закупівлі належить до послуг, а для закупівлі послуг закупівельне законодавство встановлює свої вимоги. І самому розібратися з ними іноді замовнику не під силу. Допоможемо йому в цьому.
4818

ТОП-3 способи визначення та призначення уповноваженої особи

Закон про публічні закупівлі передбачає три способи призначення уповноваженої особи, яка буде відповідальною за організацію та проведення закупівель в установі. Який спосіб обрати та на що при цьому звернути увагу детальніше в публікації.
4259

Протокол тендерного комітету – зразок

Протокол тендерного комітету – це документ, яким оформлюють рішення, прийняті на засіданні тендерного комітету. З’ясуємо, як правильно його скласти.
35739

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді