Хочеш стати мільйонером — повідом про злочин

Хочеш стати мільйонером — повідом про злочин

З 01.01.2020 набере чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції» від 17.10.2019 № 198-IX, який вводить нове поняття — викривач.

Викривач — це фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація достовірна, повідомила про можливі корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, якщо така інформація стала їй відома у зв’язку з:

  • її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю;
  • проходженням служби чи навчання;
  • участю у передбачених законодавством процедурах, обов’язкових для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання.

Викривачі, їх близькі особи перебувають під захистом держави.

За повідомлення про корупційний злочин та активне сприяння його розкриттю викривачу виплачують винагороду після ухвалення обвинувального вироку суду. Одна з умов для її отримання — грошовий розмір предмета злочину або завдані державі збитки від такого злочину в п’ять тисяч і більше разів мають перевищувати розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на час вчинення злочину.

Розмір винагороди становить 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину або від завданого державі збитку, але не більше трьох тисяч мінімальних заробітних плат, встановлених на час вчинення злочину.

Тобто, якщо у 2019 році державі завдано збитки як мінімум на суму 10 035 000 грн (2007 грн × 5000), викривач може претендувати на винагороду в сумі 1 003 500 грн. Проте, якою б великою не була сума шкоди у 2019 році, винагорода не може перевищувати 12 519 000 грн (4173 грн × 3000).

Із Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції» від 17.10.2019 № 198-IX

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Корисність основних засобів: оцінка, проводки

Переоцінка та зменшення корисності основних засобів – бухгалтер стикається з цими поняттями у своїй роботі. Як оцінити корисність основних засобів та відобразити в обліку втрати/вигоди від зменшення/відновлення корисності ОЗ – експерт підкаже.
4140

Зарплатні відомості – ЗРАЗКИ та бланки

У консультації – про оформлення зарплатних документів, зразки зарплатних відомостей, а також про відповідальність фінансову, адміністративну, дисциплінарну, кримінальну при нарахуванні зарплати.
55372

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді