Хочеш стати мільйонером — повідом про злочин

Хочеш стати мільйонером — повідом про злочин

З 01.01.2020 набере чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції» від 17.10.2019 № 198-IX, який вводить нове поняття — викривач.

Викривач — це фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація достовірна, повідомила про можливі корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, якщо така інформація стала їй відома у зв’язку з:

  • її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю;
  • проходженням служби чи навчання;
  • участю у передбачених законодавством процедурах, обов’язкових для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання.

Викривачі, їх близькі особи перебувають під захистом держави.

За повідомлення про корупційний злочин та активне сприяння його розкриттю викривачу виплачують винагороду після ухвалення обвинувального вироку суду. Одна з умов для її отримання — грошовий розмір предмета злочину або завдані державі збитки від такого злочину в п’ять тисяч і більше разів мають перевищувати розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на час вчинення злочину.

Розмір винагороди становить 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину або від завданого державі збитку, але не більше трьох тисяч мінімальних заробітних плат, встановлених на час вчинення злочину.

Тобто, якщо у 2019 році державі завдано збитки як мінімум на суму 10 035 000 грн (2007 грн × 5000), викривач може претендувати на винагороду в сумі 1 003 500 грн. Проте, якою б великою не була сума шкоди у 2019 році, винагорода не може перевищувати 12 519 000 грн (4173 грн × 3000).

Із Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції» від 17.10.2019 № 198-IX

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
83351

Бухгалтерська довідка – ЗРАЗОК

Для яких саме господарських операцій складається бухгалтерська довідка? Яку інформацію у ній вказувати? Відповімо на запитання й наведемо зразки заповнення для різних робочих ситуацій.
47016

Методика розрахунку орендної плати: визначаємо розмір, індексуємо, розподіляємо

За оренду державного/комунального майна орендарі сплачують орендну плату установі – орендодавцю/балансоутримувачу. Розмір її за перший місяць/добу/годину визначає договір оренди. Та перед укладенням договору орендодавець/балансоутримувач має визначати її розмір. Як визначити/розрахувати орендну плату розглянемо далі.
32366

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
237453

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді