Чи можна відмовити працівникам із ДНР та ЛНР у прийнятті на роботу?

Фахівці Мінсоцполітики роз’яснили, чи можуть записи «ДНР» та «ЛНР» у трудовій книжці бути підставою для відмови у прийнятті працівника на роботу.

При укладенні трудового договору з роботодавцем громадянин зобов’язаний подати відповідно до частини 2 статті 24 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП):

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  • трудову книжку, оформлену в установленому порядку.

►Працевлаштування інвалідів. Будьмо уважні!

А в окремих випадках — також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров’я та інші документи

Законодавство про працю не передбачає можливості відмови працівнику у працевлаштуванні у зв’язку з наявністю у трудовій книжці записів, внесених незаконно створеними на території України організаціями.

►Уряд прийняв рішення про перенесення робочих днів у 2018 році

Крім того, законодавство про працю не встановлює обов’язку роботодавця при прийнятті на нове місце роботи визнавати недійсними чи виправляти попередні записи в трудовій книжці.

►Квота з працевлаштування 45-річних громадян: про обіцянки чиновників і норми закону

У разі виявлення неправильного або неточного запису відомостей про роботу, переведення, а також про нагородження та заохочення тощо — виправити його може власник або уповноважений ним орган, де було зроблено відповідний запис.

►Как оплатить больничный за счет средств работодателя

У разі неможливості дотримання вищевказаного порядку виправлення записів трудових книжок працівників, що не відповідають законодавству, такі записи визнають недійсними у судовому порядку.

Джерело: Лист Мінсоцполітики від 18.10.2017 №447/0/22-17/134

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
150575

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді