Нові підставі для звільнення та заборони на звільнення працівників

UA RU
Учора, 16.12.2019, Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Верховної Ради України надійшов для ознайомлення законопроєкт № 2584 «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо додаткових підстав для звільнення».

Серед підстав припинення трудового договору з’явиться нова — смерть, визнання безвісно відсутнім чи оголошення померлим працівника.

З ініціативи власника або уповноваженого ним органу зможуть звільніти у разі:

  • невиконання розпоряджень роботодавця або порушення трудових обов’язків визначених трудовим договором, якщо до працівника за це раніше застосовувалося дисциплінарне стягнення;
  • відсутності на роботі протягом робочого дня без поважних причин;
  • порушення обов’язку нерозголошення комерційної таємниці;
  • грубого порушення працівником вимог охорони праці, якщо воно призвело або створило реальну загрозу для його життя чи здоров’я або людей, які його оточують, і навколишнього середовища;
  • втрати довіри до працівника.

Нові підставі для звільнення та заборони на звільнення працівників

Водночас не допустять звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу, обумовлене:

  • членством працівника в профспілці або участі у профспілковій діяльності в неробочий час чи, за згодою роботодавця, в робочий час;
  • наміром стати представником працівників або виконанням функцій представника працівників;
  • участю у страйку, організованому відповідно до вимог національного законодавства;
  • оскарженням дій роботодавця за звинуваченням у порушенні трудового законодавства, або зверненням до відповідних органів;
  • расою, кольором шкіри, статтю, сімейним станом, сімейними обов’язками, вагітністю та материнством, віросповіданням, політичними поглядами, національністю або соціальним походженням.

Окрім цього, звільнення жінок в період їх вагітності або відсутності на роботі у зв’язку з відпусткою по вагітності та пологам, для догляду за дитиною до досягнення нею три- та шестирічного віку, є незаконним. Виняток з цього правила — звільнення з причин, не пов’язаних з вагітністю або народженням дитини й наслідками цього або з годуванням дитини. Тягар доведення того, що причини звільнення не пов’язані з вагітністю або пологами і з наслідками цього або з годуванням дитини, покладуть на роботодавця.

Із законопроєкту № 2584 «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо додаткових підстав для звільнення»

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13835

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14871

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді