Оренда державного та комунального майна по-новому

UA RU
З 01.02.2020 орендні відносини регулюватиме новий закон. Він впроваджує просту й прозору процедуру надання в оренду державного та комунального майна, яка є більш вигідною завдяки вільній конкуренції.

Державне та комунальне майно передаватимуть в оренду шляхом продажу права оренди на майно на електронному аукціоні в електронній торговій системі. В цій системі у відкритому доступі публікуватимуть всю інформацію щодо угод оренди державного та комунального майна.

Оренда державного та комунального майна по-новому

Закон визначає чіткі етапи й терміни процедури передачі в оренду державного та комунального майна, яке не використовується.

Також з’являться бази публічних переліків державного та комунального майна, що здається в оренду та за якими ухвалено рішення про передачу в оренду:

  • на аукціоні;
  • без проведення аукціону.

Стартову орендну плату на аукціонах розраховуватимуть не від оцінки майна, а від його балансової вартості станом на останнє число місяця, який передує даті визначення цієї орендної плати. Потенційний об’єкт оренди переоцінюватимуть у разі:

  • відсутності балансової вартості;
  • залишкова балансова вартість об’єкта дорівнює нулю;
  • залишкова балансова вартість об’єкта оренди становить менше 10% від його первісної балансової вартості.

Також конкретизовано ситуації, коли фізичні та юридичні особи не можуть виступати орендарями державного та комунального майна.

За інформацією Офіційного інтернет представництва Президента України

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Позабалансовий облік в бюджетних установах

Є певні активи, які бюджетні установи не можуть обліковувати на балансі. Тож їм місце на позабалансових рахунках. З’ясуємо, як здійснювати позабалансовий облік в бюджетних установах для різних активів.
66800

Корисність основних засобів: оцінка, проводки

Переоцінка та зменшення корисності основних засобів – бухгалтер стикається з цими поняттями у своїй роботі. Як оцінити корисність основних засобів та відобразити в обліку втрати/вигоди від зменшення/відновлення корисності ОЗ – експерт підкаже.
4212

Інші необоротні матеріальні активи бюджетних установ: облік

Інші необоротні матеріальні активи поодинці за вартістю незначні, але за кількістю – досить помітні об’єкти в бухгалтерському обліку бюджетних установ. Нехтувати правилами їхнього обліку не варто. З’ясуємо, що це за активи й як їх обліковувати.
52056

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді