Розрахунки в інвалюті: за яких умов можливі

Усі розрахунки на території України проводяться виключно у гривнях, окрім операцій, зазначених у ч. 2 ст. 5 Закону №2473. Їх перелік наводимо нижче.

Зразок заповнення штатного розпису бюджетної установи 2020

Розрахунки в інвалюті: за яких умов можливі

Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону №2473-VIII «Про валюту і валютні операції» гривня є єдиним законним платіжним засобом в Україні і приймається без обмежень на всій території України.

Залишок коштів у інвалюті: як облікувати курсові різниці та відзвітувати до Казначейства

Однак ч. 2 ст. 5 Закону №2473 дає перелік операцій, проведення яких дозволяє розрахунок в іноземній валюті:

  • здійснення іноземних інвестицій та повернення іноземному інвестору прибутків, доходів, дивідендів та ін.;
  • операції банків з надання банківських та інших фінансових послуг на підставі банківської ліцензії;
  • надання фінансових послуг, визначених п. 1 – 5 ч. 2 та ч. 3 ст. 9 Закону №2473, що надаються небанківськими фінансовими установами та операторами поштового зв’язку, які мають ліцензію НБУ на здійснення валютних операцій;
  • розміщення, виплати грошового доходу та погашення облігацій, казначейських зобов’язань України, номінованих в іноземній валюті, якщо це передбачено умовами розміщення цінних паперів;
  • операції з купівлі-продажу державних цінних паперів, номінованих в іноземній валюті, якщо ініціатором або отримувачем за такою валютною операцією є банк;
  • інші операції, визначені Митним кодексом України та (або) нормативно-правовими актами Національного банку України.
Розрахунки в інвалюті: за яких умов можливі
Тетяна НИЖНИК,керівник експертної групи МСFR Головбух
Видаєте зарплату чи премію, виплачуєте аванси на господарські потреби чи відрядження, приймаєте кошти від контрагентів? Маєте знати готівкові новації.

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
83356

Бухгалтерська довідка – ЗРАЗОК

Для яких саме господарських операцій складається бухгалтерська довідка? Яку інформацію у ній вказувати? Відповімо на запитання й наведемо зразки заповнення для різних робочих ситуацій.
47018

Методика розрахунку орендної плати: визначаємо розмір, індексуємо, розподіляємо

За оренду державного/комунального майна орендарі сплачують орендну плату установі – орендодавцю/балансоутримувачу. Розмір її за перший місяць/добу/годину визначає договір оренди. Та перед укладенням договору орендодавець/балансоутримувач має визначати її розмір. Як визначити/розрахувати орендну плату розглянемо далі.
32366

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
237455

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді