Новий фінмоніторинг у питаннях і відповідях

28 квітня 2020 року вступить в дію Закон №361. В ньому йдеться про заходи фінансового моніторингу, які суттєво змінюють роботу банків. Наводимо перелік основних питань, пов’язаних з цим Законом.

Отримайте -40% на Експрес-курс для керівників та фахівців бухгалтерської служби

Отже,

  1. Чи зупиняться платіжні системи? Чи зможуть українці, як і раніше, сплачувати комунальні послуги віддалено?

Новий закон ніяк не вплине на більшість операцій з переказу грошей. Вимоги закону не поширюватимуться на:

  • сплату комуналки, оплату податків, штрафів, інших обов'язкових платежів (незалежно від суми);
  • сплату кредиту до 30 тис. грн;
  • оплату товарів і послуг за допомогою картки чи іншого платіжного пристрою, якщо її номер супроводжує переказ (незалежно від суми);
  • всі готівкові перекази в межах України до 5 тис. грн;
  • зняття коштів з власного рахунку.
  1. Де можна переглянути конкретні рекомендації щодо процедури віддаленої перевірки клієнтів?

Закон запрацює 28 квітня. Він дає три місяці (до 28 липня 2020 року) на прийняття нормативки. Нове положення про фінмоніторинг для банків затвердять вже до кінця квітня. Для небанківських установ нормативку розроблять до кінця червня. Водночас обов'язково буде перехідний період і для банків, і для небанківських установ. Учасники ринку отримають додатковий час для налаштування процесів і реалізації вимог нормативки.

  1. Чи справді можливість віддаленої ідентифікації буде тільки через BankID, до якого підключені 14 банків?

Варіанти дистанційної KYC будуть різні: BankID, кваліфікований електронний підпис, відеотрансляція, дистанційне зчитування данних через NFC, платіж на окремий рахунок банку з особистого рахунку клієнта.

  1. Чи справді ринок електронних грошей перестане існувати?

Перестане існувати лише ринок "сірих" електронних грошей. Так, закон зобов'язує розкрити власників електронних гаманців. Неприпустимо, щоб електронні гроші використовувались для тіньових операцій. Буде спрощена модель ідентифікації для власників гаманців: потрібно віддалено надіслати копії документів та фотофіксацію клієнта з його особистими документами.

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Корисність основних засобів: оцінка, проводки

Переоцінка та зменшення корисності основних засобів – бухгалтер стикається з цими поняттями у своїй роботі. Як оцінити корисність основних засобів та відобразити в обліку втрати/вигоди від зменшення/відновлення корисності ОЗ – експерт підкаже.
4140

Зарплатні відомості – ЗРАЗКИ та бланки

У консультації – про оформлення зарплатних документів, зразки зарплатних відомостей, а також про відповідальність фінансову, адміністративну, дисциплінарну, кримінальну при нарахуванні зарплати.
55373

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді