Із розрахунку пенсій вилучатимуть зарплату, яку занизили через війну: діє закон

Під час обчислення пенсій фізособам не занижуватимуть коефіцієнт зарплати за часткового зменшення доходу на період воєнного стану та три місяці після його скасування.

papeles-datascope.jpg

Позапланові перевірки Держпраці під час воєнного стану

02.09.2022 набрав чинності Закон України «Про внесення зміни до статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо оптимізації заробітної плати при обчисленні пенсії за періоди страхового стажу під час воєнного стану» від 15.08.2022 № 2506-IX.

Закон забороняє занижувати коефіцієнт зарплати під час обчислення пенсій фізособам за місяці часткового зменшення доходу на період дії воєнного стану та після його припинення.

За волевиявлення особи, яка звернулася за призначенням пенсії, їй можуть виключити з періоду, за який ураховують зарплату для обчислення пенсії:

  • періоди страхового стажу під час воєнного стану;
  • періоди страхового стажу впродовж трьох місяців після скасування воєнного стану.


Крокуємо до перемоги разом! Ми розуміємо, як важлива зараз підтримка, як і на передовій, так і для економіки України. Щоб Ви працювали спокійно, надаємо Вам знижку на передплату фахових видань «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» на рік або півроку.

Ви матимете готові рішення робочих питань актуальні і під час воєнного стану, і після перемоги.

Обговоріть передплату з вашим менеджером: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні) або напишіть у чат. Працюйте спокійно.

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про прийняття на роботу – оформлення на прикладі водія

Як оформити трудові відносини та оформити наказ про прийняття на роботу. Коли відмовити в оформленні трудового договору, а коли встановити стажування та випробування – дивимось на прикладі інструкції, як прийняти на роботу водія.
11594

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
52981

Господарський договір бюджетної установи

Господарський договір бюджетної установи – типи, види, істотні умови, порядок укладання та розірвання, перевірки. З якими господарськими договорами зазвичай мають справу бюджетники, чи є в них певні особливості?
16854

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді