Порожній офіс через дистанційну роботу: реакція інспекторів Держпраці

Пандемія змусила бізнес масово перевести працівників на дистанційну роботу. Іноді навіть керівник, бухгалтер і кадровик працюють віддалено.

Скачати зразок трудового договору на дистанційну роботу

дистанційна робота, оформлення, наказ, перевірки

Чи допоможе дистанційний режим уникнути перевірок Держпраці?

Через посилення карантину уряд закликав роботодавців всіх, кого можна, перевести на дистанційну роботу та мінімізувати контакти офлайн. Та це не завадило Держпраці оголосити роботодавцям «хрестовий похід». Що, до речі, порушує законодавство про працю.

Коли можна не допускати контролерів

Чи тотожні поняття «неможливість проведення перевірки» і «недопущення інспекторів»

Що загрожує за недопущення

Якщо створюватимете інспекторам перешкоди або не допускатимете їх до перевірки, можете наразитися на штраф:

  • у 3-кратному розмірі мінзарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення (наразі 15 тис. грн), — якщо перевірка з питань додержання законодавства про працю;
  • у 16-кратному розмірі мінзарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення (наразі 80 тис. грн), — якщо перевірка з питань оформлення трудових відносин (абз. 7, 8 ст. 265 Кодексу законів про працю України).

Окрім того, на посадовців юрособи можуть накласти адмінштраф у розмірі 850—1700 грн (ст. 188-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Тож існує висока ймовірність, що інспектори розцінять факт дистанційної роботи всіх працівників як факт перешкоджання провести перевірку або недопущення до перевірки. Якщо належно оформите дистанційну роботу, можете спробувати оскаржити таке рішення в суді. Але на чий бік стане Феміда — питання відкрите.

Порожній офіс через дистанційну роботу: реакція інспекторів ДержпраціНалежно оформлена дистанційна робота може врятувати від штрафу!
СКАЧАТИ Зразок наказу про дистанційну работу у період карантину

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірка в органах місцевого самоврядування

Стаття присвячена питанням видів державного контролю за фінансово-господарською діяльністю органів місцевого самоврядування. Дізнаєтеся також як ревізори готуються до ревізії та отримаєте поради як підготуватися до зустрічі з ревізорами і на які моменти господарської діяльності звернути увагу.
8642

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
19091

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді