Коли треба робити перерахунок зарплати і ПСП за 2022 рік

Роботодавці мають провести річний перерахунок суми доходів працівників і наданої податкової соціальної пільги.

перерахунок зарплати і ПСП

Калькулятор індексації зарплати

Податкова служба України нагадала, коли роботодавці зобов’язані проводити перерахунок суми доходів працівників у вигляді зарплати, а також суми податкової соціальної пільги (ПСП):

  • за наслідками кожного звітного податкового року під час нарахування зарплати за останній місяць звітного року;
  • під час розрахунку за останній місяць застосування ПСП у разі зміни місця її застосування за рішенням платника податку або у випадках, що визначає підпунктом 169.2.3 Податкового кодексу України;
  • під час остаточного розрахунку з платником податку у разі звільнення.

Роботодавець може проводити перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого ПДФО за будь-який період і в будь-яких випадках незалежно від того, чи має платник податку право на застосування ПСП.

Результати річного перерахунку сум доходів і ПСП слід відобразити в додатку 4ДФ до Податкового розрахунку.

Якщо в результаті перерахунку сум доходів і ПСП виникає:

  • недоплата податку — суму недоплати роботодавець стягує за рахунок будь-якого оподатковуваного доходу після його оподаткування за відповідний місяць. А якщо суми доходу бракує — за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців, до повного погашення недоплати;
  • переплата податку — на суму переплати зменшують суму нарахованого податкового зобов’язання платника податку у відповідному місяці.

Експерт порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» нагадує, що загальний розмір відрахувань на заробітну плату не може перевищувати (ст. 128 КЗпП):

  • 20% — за загальним правилом;
  • 50% — у разі: відшкодування із заробітку працівника шкоди, завданої третім юридичним або фізичним особам злочином; стягнення аліментів; відрахування з заробітної плати за кількома виконавчими документами; відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я, втратою годувальника;
  • 70% — у разі стягнення аліментів на неповнолітніх дітей, покарання боржника у вигляді виправних робіт. Нагадуємо, що за ч. 1 ст. 199 Сімейного кодексу (СК) особа вважається дитиною до віку 23 роки, якщо продовжує навчатися, тому на повнолітніх дітей також сплачуються аліменти за дотримання умови навчання (ч. 3 ст. 194 СК).

За інформацією ГУ ДПС в Івано-Франківській області

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрахування із заробітної плати 2024

У консультації мова піде про ті суми, які відраховуються із заробітної плати працівників. Це зокрема податки, аліменти, штрафи, добровільні відрахування. Як визначити відрахування із заробітної плати, як про них звітувати та якими є бухгалтерські проведення для утримань із заробітної плати у бюджетних установах.
5610

Мінімальна зарплата у 2024 році

В нашій статті – як мінімальна зарплата в Україні у 2024 році впливає на основні соціальні показники та податки: виплати бюджетникам, пенсії, мінімальний розмір ЄСВ та мінімальну пенсію.
10962

Індексація зарплати 2024

У 2024 році відновлена індексація зарплати. Які правила для нарахування індексації у 2024 році, як індексувати зарплату, якщо оклад змінюється та якщо не змінювався – дивиться приклади та пояснення від експерта.
44033

Грошове забезпечення військовослужбовців 2024

Як правильно обчислити грошове забезпечення військовослужбовців 2024 року, у якому розмірі нарахувати, які виплати входять до нього, коли і де виплачувати, як оподатковувати — дізнаєтеся з даної публікації.
84099

Оплата відрядження держслужбовця у вихідний день

Держслужбовців направляють у службове відрядження для виконання посадових обов’язків поза межами постійного місця служби. Завдання, які виконує держслужбовець у відрядженні, різні і залежать від держоргану, в якому працює держслужбовець, держоргану, до якого його відряджено, кваліфікації та посадових обов’язків самого держслужбовця. Розглянемо якою буде оплата відрядження держслужбовцям.
2459

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді