Вихідний для працівника-донора — коли надавати

Держпраці пояснює, як донори можуть скористатися правом на відпочинок

вихідний донору

Калькулятор днів щорічної відпустки

Після здачі крові донор має право на додатковий відпочинок. Державна служба України з питань праці пояснила, коли працівник-донор може отримати додатковий вихідний день за місцем працевлаштування.

Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» передбачає, що донор після кожного дня здійснення донації крові або компонентів крові отримує додатковий день відпочинку. В цей день за працівником зберігається середній заробіток і виплачується коштом власника  підприємства, установи, організації або уповноваженого органу.

Проте вихідний донору надається безпосередньо після кожного дня здачі крові. Тобто перенесення такого дня відпочинку не передбачено. 

За бажанням працівника-донора додатковий день відпочинку може бути приєднаний тільки до щорічної відпустки.

Експерт порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» нагадує, що низка працівників та службовців мають право на щорічні додаткові відпустки:

  • додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці
  • додаткова відпустка за особливий характер праці;
  • додаткова відпустка за підвищене навантаження, особливі природні умови та підвищений ризик для здоров’я;
  • додаткова відпустка за ненормований робочий день;
  • додаткова відпустка військовослужбовцям;
  • додаткова відпустка за вислугу років державним службовцям;
  • додаткова відпустка за вислугу років в органах місцевого самоврядування;
  • додаткова відпустка прокурору.

За інформацією Держпраці

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
93709

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
228033

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
5282

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
58167

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді