Змінено порядок формування та виконання місцевих бюджетів в умовах воєнного стану

Кабінет Міністрів 4 листопада ухвалив зміни до постанови №252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану».

формування місцевих бюджетів

Поради Мінфіну: як складати проєкти місцевих бюджетів на 2023 рік

Асоціація міст України наводить такі зміни у формування та виконання місцевих бюджетів:

  1. Виключено виконавчі комітети сільських, селищних, міських рад із органів, які можуть приймати рішення про ухвалення або внесення змін до місцевих бюджетів. Тепер внесення змін до місцевих бюджетів і прийняття рішень щодо бюджетів - виключне повноваження сільських, селищних та місцевих рад, а також військових адміністрацій у разі їх утворення.
  2. Скорочено кількості випадків, коли необхідне обов’язкове погодження із Мінфіном проєктів рішення місцевої ради, військової адміністрації про передачу коштів у вигляді міжбюджетних трансфертів. Тепер таке погодження обов’язкове лише, коли трансферти передаються до відповідного місцевого бюджету іншої області та/або м.Києва. 
  3. Не вимагається узгодження рішень щодо передачі трансфертів на утримання об'єктів спільного користування чи ліквідацію негативних наслідків діяльності об'єктів спільного користування; на виконання інвестиційних проектів, у тому числі на будівництво або реконструкцію об'єктів спільного користування.

Експерт порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» нагадує, що надходження місцевих бюджетів складаються з:

  • надходження від податків. При цьому частина загальнодержавних зараховується у місцевий бюджет;
  • неподаткові надходження;
  • доходи від операцій з капіталом;
  • надходження від органів державного управління (міжбюджетні трансферти).

За матеріалами АМУ

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
35573

Методика розподілу орендної плати в ОМС

Здавання майна в оренду – типова господарська операція, але у бюджетників вона має спеціальне законодавче регулювання. З’ясуємо, куди має надходити орендна плата – до самих ОМС чи до доходної частини місцевого бюджету, а також, як на практиці виглядає методика розподілу орендної плати.
4255

Облік внесків до статутного капіталу комунальних підприємств ОТГ

Облік внесків до статутного капіталу КП – що буде в обліку та фінансовій звітності, як обліковується вартість внеску на дату його здійснення та на дату балансу. Ці та інші питання – у даному огляді.
26547

Казначейське обслуговування бюджетників

Під час обслуговування місцевих бюджетів органи Казначейства діють за чітко встановленим порядком. Дотримуватися цього порядку мають і установи, якщо хочуть вчасно отримати кошти. Опишемо докладно всі складові казначейського обслуговування місцевих бюджетів.
13574

Реєстраційна картка учасника бюджетного процесу в ІАС «LOGICA» – заповнення з експертом

У консультації про заповнення електронної форми реєстраційної картки, яка використовується для реєстрації учасників бюджетного процесу. Розглянемо, хто і який розділ заповнює та як заповнити кожне поле форми.
1934

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді