Хто і як буде оформляти субсидії з 1 грудня

З грудня 2022 року нарахування пільг та субсидій буде здійснюватися Пенсійним фондом. Це орган виконавчої влади, який не підпорядкований органам місцевого самоврядування, тому ЦНАПам та ПФУ доведеться укласти угоду або меморандум про співпрацю.

оформлення субсидій з 1 грудня

Пошук по Класифікатору професій

Велика кількість запитів до центрів надання адмінпослуг буде стосуватися оформлення субсидій, зокрема для внутрішньо переміщених осіб. Отже уповноваженні особи ОМС чи ЦНАП будуть приймати документи виключно з формуванням електронної справи та не пізніше 3-х робочих днів з моменту прийняття передавати їх до органів ПФУ. Паперові справи не рідше, ніж один раз на два тижні також передаються органам ПФУ.

Спеціально для працівників ЦНАПів опубліковані роз'яснення, як приймати заяви та оформлювати субсидії з 1 грудня.

Хто має право та як оформити субсидії

Якщо власник житла отримує компенсацію за проживання ВПО чи має він право отримувати субсидію

Отримання компенсації не впливає на право особи отримувати субсидію. Це різні види допомоги, тому, якщо немає інших підстав відмови в субсидії, така особа може отримувати одночасно і компенсацію за проживання ВПО і субсидію.

Відповідно до Постанови від 20.07.2020 №632 «Деякі питання виплати державної соціальної допомоги», до середньомісячного сукупного доходу не включаються такі соціальні виплати: допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам; компенсація витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період дії воєнного стану.

Особливості надання субсидії для внутрішньо переміщених осіб

Внутрішньо переміщені особи, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому  без укладеного договору наймання (оренди) житла мають право на призначення житлової субсидії одному із членів домогосподарства.

В такому випадку склад домогосподарства декларується заявником під час звернення за призначенням житлової субсидії з додаванням до заяви необхідних документів, що підтверджують проживання за фактичною адресою домогосподарства: довідка ВПО та акт обстеження.

Після закінчення строку отримання житлової субсидії домогосподарствам, в складі яких є ВПО, автоматичне призначення не відбувається, а заявник повинен знов звернутися із відповідним переліком документів для її призначення на наступний період.

Чи потрібно ВПО для отримання субсидії додатково (крім довідки ВПО) надавати акт обстеження

ВПО мають право на отримання субсидій за фактичним місцем проживання, а не за місцем реєстрації. При цьому дозвіл власника орендованого житла не передбачений чинним законодавством. Для ВПО не є обов’язковим подавати договір оренди житла – однак у такому випадку посадова особа виконавчого органу  роблять акт обстеження щодо фактичного проживання та передають до УПФУ. Це необхідно для того, щоб визначити склад сім`ї та підтвердити те, що зазначено у декларації, бо в цьому приміщенні можуть бути зареєстровані інші особи.

Інші підходи і обмеження, щодо врахування доходів для ВПО такі ж, як і для всіх громадян. До доходів ВПО не враховується допомога на проживання, яка виплачується на підставі Постанови КМУ 332.

Чи при розрахунку до субсидії враховується дохід членів сім’ї, які не проживають, але зареєстровані. Як правильно прийняти від такого домогосподарства документи?

Якщо члени сім’ї, які зареєстровані але не проживають у домогосподарстві, нададуть підтверджуючі документи про фактичне місце їх проживання, тоді дохід таких членів сім’ї при розрахунку до субсидії не враховуються.

У випадку, коли в складі домогосподарства кількість фактично проживаючих зареєстрованих членів домогосподарства є меншою, ніж кількість членів домогосподарства, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування розраховуються на фактично проживаючих зареєстрованих за цією адресою членів домогосподарства.

Рішення в таких випадках приймаються на підставі актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/ фактичного місця проживання особи та/або документів, що підтверджують «непроживання» особи за адресою домогосподарства.

У зв'язку з війною люди були змушені виїхати за кордон. Як їх враховувати до складу сім'ї при подачі документів на субсидію?

Житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо  у складі домогосподарства є особи, які досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, і в цьому періоді такі особи перебували за кордоном сукупно більше 60 днів.

До 60-денного періоду перебування за кордоном не включаються дні службового відрядження, лікування, навчання або догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, що підтверджується відповідними документами, а також дні перебування за кордоном – протягом періоду воєнного стану в Україні та двох місяців після його припинення або скасування. При цьому соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб в період перебування їх за кордоном не розраховуються.

Як здійснюється призначення допомоги на опалення, якщо будинок пошкоджено?

До Положення про порядок призначення житлових субсидій було внесено зміни, відповідно до яких при визначенні права на субсидію особам, які мають у власності більше, ніж одне житлове приміщення, не враховується житло, яке знищене/непридатне для проживання внаслідок бойових дій або з інших причин, за наявності відповідної інформації в державному реєстрі майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, або за умови подання документального підтвердження від органів місцевого самоврядування такого факту знищення/пошкодження житлового приміщення.

Розрахунок розміру житлових субсидій в опалювальний сезон домогосподарствам, що розташовані в населених пунктах, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій, здійснюється на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання особи та акту про відсутність централізованого постачання теплової енергії та/або природного газу, який складається ОМС.

При цьому, якщо особа намагається подати документи на субсидію саме на те житло, яке було пошкоджено/зруйноване і в цьому житлі відсутнє нарахування комунальних послуг то така заяви протирічить самому визначенню субсидії і така особа не має право на отримання виплат субсидії на пошкоджене житло.

 

 

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
5728

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
48820

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
72135

Призначення і виплата грошової допомоги військовослужбовцю у разі інвалідності або втрати працездатності

Експерти детально пояснюють, за яких умов призначають та виплачують одноразову грошову допомогу у разі інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовцю.
1048

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
63757

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді