ПФУ назвав надбавки до пенсії, якщо відмовитись від її призначення в 60 років

Пенсійний фонд України надав роз'яснення, чи можна відмовитись від пенсії в 60 років і призначити її пізніше. ПФУ наголошує, що при призначенні пенсії з відстрочкою основний розмір пенсії збільшується.

надбавки до пенсії

Калькулятор стажу

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», якщо громадянин після досягнення пенсійного віку виявив бажання працювати та отримувати пенсію пізніше, пенсія за віком призначається з урахуванням набутого страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії.

Як збільшується основний розмір пенсії при призначенні пенсії з відстрочкою:

  • на 0,5% – за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, в разі відстрочення виходу на пенсію на термін до 60 місяців;
  • на 0,75% – за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, в разі відстрочення виходу на пенсію на термін понад 60 місяців.

Яку надбавки отримають пенсіонери, якщо відстрочить свій вихід на пенсію

  • на період менший, ніж 60 місяців – за кожен рік такого відтермінування надбавка у розмірі 6% (0,5 х 12);
  • за два роки пізнішого виходу на пенсію — 12% (0,5 х 24);
  • відстрочка на шість років (72 місяці) збільшить основний розмір пенсії на 54% (72 х 0,75).

Для надбавки до пенсії враховуються лише повні місяці роботи: підвищення розміру пенсії за неповний місяць страхового стажу не здійснюється.

Умови для виходу на пенсію пізніше 60 років

Про своє бажання призначити пенсію пізніше людина повинна до досягнення пенсійного віку повідомити орган Пенсійного фонду України. Якщо ж людина не повідомила про таке бажання, а в Реєстрі застрахованих осіб наявна інформація про весь її страховий стаж (оцифровано паперову трудову книжку), – пенсію призначать автоматично з наступного дня за днем досягнення пенсійного віку.

Якщо людина продовжує працювати і не звертається із заявою про призначення пенсії, а її паперова трудова книжка не була оцифрована, – у такому разі вважається, що людина виявила бажання вийти на пенсію пізніше.

Пенсія за віком з відстрочкою призначається за зверненням пенсіонера з дня, що настає за останнім днем місяця, в якому набуто повний місяць страхового стажу (у тому числі сумарно, коли неповні місяці підсумовуються), якщо звернення мало місце не пізніше трьох місяців з такого дня. Якщо ж пенсіонер звернувся за призначенням пенсії пізніше, – пенсія призначається з дня звернення.

Показники середньої заробітної плати для обчислення пенсії

Експерт порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» нагадує, що для визначення розміру пенсії потрібно знати три показники:

  • напрацьований стаж, який визначається індивідуально;
  • фактичний заробіток за кожний місяць страхового стажу, який визначається індивідуально;
  • середня зарплата по країні у відповідному місяці страхового стажу. У рік виходу на пенсію – одна для всіх.

Ці показники є основними складовими формули обчислення розміру пенсії:

П = С× ІКЗ × КС,

де 

  • П — розмір пенсії;
  • С3 — розмір середньої заробітної плати в Україні за 3 роки на момент звернення;
  • ІКЗ — індивідуальний коефіцієнт зарплати, тобто середня арифметична суми коефіцієнтів заробітку по кожному місяцю страхового стажу;
  • КС — коефіцієнт страхового стажу, тобто добуток кількості років стажу роботи та величини оцінки одного року, тобто КС = кількість місяців страхото стажу ×0,01/12, де 0,01 – це величина для оцінки одного року страхового стажу, що застосовується з 01 січня 2018 року. Наприклад, особа має страховий стаж 28 років та 5 місяців. Це становить 28×12 + 5 = 341 місяць. Отже, Кс = 341×0,01/12=0,2842.

За матеріалами Кабміну

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
69315

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
50658

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
75203

Прожитковий мінімум на 2023 рік

Прожитковий мінімум протягом 2023 року не змінювався. Одне значення прожиткового мінімуму на весь рік. Який він та як перерахувати без помилок усі пов’язані з ним показники – у цьому огляді.
79395

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді