Графіки відключення електроенергії будуть складати по-новому

Міністерство енергетики внесло зміни до Інструкції про складання і застосування графіків погодинного відключення електроенергії.

нові графіки відключення

ВИМОГИ ДО ГРАФІКУ ВІДПУСТОК НА 2023 РІК

Наказ Міненерго від 11.11.2022 № 384, зі змінами від 09.12.2022 (наказ № 412) встановлює нові вимоги до графіків погодинного відключення електрики.  

Графік погодинного відключення складають обсягом до 100 %, але не менше 75 % від максимального споживання електричної потужності в період з 8.00 до 22.00 години в режимний день замірів грудня попереднього року кожного оператора систем розподілу.

Графіки розподіляють на шість рівних черг, які мають підтримувати обсягом не менше 12,5 % від поточного електроспоживання (до змін – не менше 25%). При складанні графіків ураховують схеми електропостачання споживачів першої категорії та об’єктів критичної інфраструктури. 

Не пізніше ніж за одну добу до початку застосування графіків Міненерго повідомлятиме: 

  • операторів системи передачі та розподілу (далі – оператори); 
  • через ЗМІ/свій сайт – Київську міську та обласні держадміністрації, місцеві органи виконавчої влади. 

Оператори не пізніше ніж за 8 годин до застосування графіків повідомляють споживачів через свої сайти або оперативну лінію. Мають вказувати строк і час початку відключень та завершення застосування упродовж доби та кількість черг.

Максимальна тривалість перерви в електропостачанні споживачів

  • не має перевищувати 4 години, 
  • в умовах мінусових температур (нижче -10° C) – 2 години. 

Під час воєнного стану та впродовж року після його припинення, тривалість перерви в електропостачанні споживачів не може перевищувати 6 годин упродовж доби з можливим відхиленням в сторону збільшення на не більше, ніж 1 годину незалежно від температури зовнішнього повітря. 

Коли введені в дію графіки не забезпечують дотримання заданого режиму споживання електричної потужності, диспетчер після попередження може застосувати: 

  • графіки аварійних відключень; 
  • спеціальні графіки аварійних відключень в обсягах, необхідних для виконання встановлених режимів електроспоживання, з урахуванням безпеки життя та здоров’я людей.

На період дії воєнного стану та впродовж 12 місяців після його скасування до промислових підприємств не застосовують графіки за таких умов: 

зниження обсягу споживання електроенергії у години максимального навантаження на 50 % до серединного рівня споживання ув години максимального навантаження; 

зниження обсягу споживання електроенергії у години напівпікового навантаження на 25 % до серединного рівня споживання у години напівпікового навантаження.

Як оголосити і припинити простій через відключення світла – зразки наказів

Промислові підприємства можуть: 

  • запропонувати альтернативний варіант зниження власного рівня споживання електричної потужності та обсягу споживання електроенергії; 
  • узгодити його з відповідною військовою адміністрацією та операторами.

Самовільне перемикання споживачем навантаження, внесеного до графіків, на інші джерела живлення, дає підприємству право відключити приєднання споживача від джерела електропостачання після додаткового попередження споживача про порушення встановленого режиму зниження електроспоживання та невжиття ним заходів щодо зниження навантаження упродовж 10 хвилин відключити приєднання споживача від джерела електропостачання.  

Наказ набере чинності з дня його опублікування. Станом на 15 грудня 2022р. документ офіційно не оприлюднили.

За інформацією Міненергетики

 

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Як здійснити розрахунок заробітної плати старости: приклади

Староста – важлива посада в сучасних органах місцевого самоврядування. Дізнаємося, як розрахувати зарплату старости. Який староста має посадовий оклад, доплати й надбавки, оздоровчі, матеріальну допомогу. Закріпимо все на прикладі, що містить і бухгалтерські проведення.
17095

Стаж служби в ОМС: як обчислювати швидко та без помилок

Вислуга років пов’язана з певними заохоченнями, які отримують службовці органів місцевого самоврядування. Через це питання кількості місяців стажу є суттєвим: це й надбавка, й додаткові дні відпустки. Як визначається стаж в ОМС – у цьому огляді.
14223

Облік безоплатно отриманих основних засобів

Бюджетні установи отримують основні засоби без оплати: від юридичних і фізичних осіб як дарунок, а також від інших бюджетних установ. Як показати в обліку дарунки – від отримання до амортизації.
27450

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді