Встановлено новий неоподаткований розмір нецільової благодійної допомоги

Державна податкова служба на початку року звернула увагу платників податків на зміну граничного розміру нецільової благодійної допомоги, який не підлягає оподаткуванню.

граничний розмір благодійного допомоги

Пошук по Класифікатору професій

Підпункт 170.7.3 Податкового кодексу встановлює, що сума нецільової благодійної допомоги (в тому числі матеріальної) не оподатковується в межах граничного розміру доходу.

Граничний розмір змінюється із року в рік 1 січня:

  • 2021 р. — 3180,00 грн,
  • 2022 р. — 3470,00 грн,
  • 2023 р. — 3760,00 грн.

Ці положення Податкового кодексу не поширюються на профспілкові виплати своїм членам, умови звільнення яких від оподаткування передбачені іншою статтею ПКУ.

Нагадаємо, що граничний розмір доходу також використовується при визначені податкової соціальної пільги. 

У 2023 році право на ПСП підвищеного розміру матимуть лише працівники, що працюють на умовах неповного робочого часу і зарплата яких менша ніж 3760,00 грн або які утримують двох чи більше дітей, у т. ч. дитину з інвалідністю.

За матеріалами ДПС України

 

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Приклади відрахувань із заробітної плати

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати — у статті.
345291

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
48074

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
37541

Єдиний рахунок 2024 – переваги та недоліки

Перехід на Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ – це добровільний крок. Але зважте: якщо на нього перейти, то до кінця звітного року вже відмовитися буде не можна. Як працює ця дана система – у статті.
7181

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
3296

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді