Верховній Раді рекомендовано змінити низку законів про освіту

Комітет з питань освіти, науки та інновацій рекомендував парламенту прийняти за основу та в цілому проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної компанії 2023 року».

зміни закони про освіту

Пошук по Класифікатору професій

Законопроєкт (реєстр. № 8228-1 від 29.11.2022) вноситься Урядом і пропонує змінити закони України «Про повну загальну середню освіту», «Про фахову передвищу освіту» та «Про вищу освіту положеннями.

Що зміниться після прийняття закону № 8228-1

  1. Буде звільнено від проходження державної підсумкової атестації здобувачів освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2022/2023 навчальному році.
  2. Буде продовжено на 2023 рік прийом на навчання до закладів фахової передвищої освіти та вищої освіти для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та магістра, який здійснювався у 2022 році без дотримання вимог вищезазначених законів в особливому порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

На минулому тижні Міністерство освіти та науки України презентувало модель оцінювання знань випускників шкіл в 2023 році. Пропонується ЗНО 2023 замінити мультипредметним тестом, який складатиметься:

  1. з двох обов’язкових предметів - української мови та математики,
  2. одного додаткового предмета за вибором вступника з наступного переліку:
  • історія України,
  • іноземна (англійська, французька, німецька, іспанська) мова,
  • фізика,
  • хімія,
  • біологія.

Для вступників на мистецькі та спортивні спеціальності необхідно додатково скласти творче чи спортивне завдання.

За інформацією постійного представника Уряду в Верховній Раді Тараса Мельничука

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірки Держпраці у 2024 році

У період дії правового режиму воєнного стану планові контрольні заходи не проводять. Стосується це і Держпраці. Але не все так просто та однозначно.
5432

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
3166

ЄСВ 2024

Граничні розміри ЄСВ у 2024 році двічі змінювалися через збільшення мінімальної зарплати. Це впливає на мінімальний та максимальний розмір ЄСВ у II-IV кварталах 2024 року. Розглянемо, що таке єдиний соціальний внесок, як змінюється ЄСВ у 2024 році та які новації з ЄСВ слід очікувати.
28040

ПДФО 2024

Податок на доходи фізичних осіб є загальнодержавним податком, який наповнює державний та місцеві бюджети. Відсоток ПДФО впливає на величну отримуваного доходу працівників. Яка ставка ПДФО у 2024 році, за якими правилами його утримувати із зарплати та інших виплат.
8230

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді