Що зміниться для роботодавців при працевлаштуванні інвалідів

Законопроект Мінсоцполітики 5344 створює три варіанти для роботодавців під час працевлаштування людей з інвалідністю.

працевлаштування інвалідів

Калькулятор штрафів

Міністр соціальної політики Оксана Жолнович вважає квотну систему працевлаштування осіб з інвалідністю неефективною. В Україні офіційно працевлаштовано лише 16% людей з інвалідністю, тоді як в Європі цей показник сягає понад 55%.

Очікується, що розроблений Мінсоцполітики законопроект 5344 буде прийнятий в цілому у другому кварталі 2023 року.

«Перш за все, законопроект 5344 покликаний збільшити інклюзію в суспільстві, зробити умови рівними для всіх. Бо сьогодні маємо ситуацію, коли – переважно у приватному бізнесі – діє квота для працевлаштування людей з інвалідністю. І якщо вона не виконана, приватний сектор сплачує раз в рік так звану «адміністративну господарську санкцію». І є вже дуже багато випадків її обходу і несплати, роботодавці бояться працевлаштовувати людей з інвалідністю бо не знають, як це робити, немає системного супроводу і допомоги, щоб адаптувати таку людину в колективі», – пояснила позицію Міністерства Оксана Жолнович.

Змінити для роботодавців при працевлаштуванні інвалідів

Майбутній закон передбачає три варіанти для роботодавців:

  • платити безумовний цільовий внесок, на підтримку працевлаштування людей з інвалідністю;
  • самому брати людей з інвалідністю на роботу та отримувати підтримку;
  • купувати продукт у соціальних підприємств, які вже працевлаштували 50 і більше відсотків людей з інвалідністю.

Законопроект 5344 вирішує ще одну проблему — коли є неможливість підтримки державою підприємців, які наймають людей з інвалідністю, але їх засновники не є громадські організації.

«Ми знімаємо це обмеження і кажемо: будь-який роботодавець, який наймає 50 і більше людей з інвалідністю у свій штат, може розраховувати на підтримку, на пільги. Соціально орієнтований бізнес створюватиме нові, соціально захищені робочі місця», – обіцяє міністр.

Соціальний супровід буде закуповуватися як послуга у громадських організацій, у компаній-надавачів і у приватних агентств зайнятості. Для цього держава формує спеціальний фонд коштів, які спрямовуватимуться виключно на підтримку працевлаштування людей з інвалідністю. Вже сформовано стандарт і вимоги до критеріїв та освітніх компетенцій людей, які будуть надавати супровід.

Нагадаємо, раніше було скасовано обов'язковий звіт про працевлаштування інвалідів за формою № 10-ПОІ. Подавати її за підсумками 2022 року не потрібно. З 2023 року Пенсійний Фонд надає Фонду соціального страхування інвалідів інформацію про створення роботодавцями робочих місць для осіб з інвалідністю та про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю. 

Раніше роботодавці звітували про зайнятість та працевлаштування інвалідів, якщо в штаті 8 працівників і більше.

Хто подавав звіт та яка норма діє з працевлаштування осіб з інвалідністю

Середньооблікова чисельність штатних працівників

Норматив з працевлаштування

8-25

1 місце

≥ 25

4%

 

 

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
18988

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
17220

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді