Кабмін визначив підстави та порядок перевірки лікарняних

Урядом 3 березня прийнято Постанову №185 Про затвердження Порядку перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності.

підстави дял перевірки лікарняних

Калькулятор стажу

В своєму рішенні Кабмін зазначив підстави для прийняття Пенсійним фондом України рішення щодо проведення перевірки листків непрацездатності.

Перевірити лікарняні можуть в наступних випадках:

  • після виявлення невідповідностей шляхом проведення ризик-орієнтованого моніторингу електронного реєстру листків непрацездатності з використанням автоматизованої інформаційно-аналітичної системи ПФУ. У разі коли за результатами моніторингу електронного реєстру листків непрацездатності виявлено листки непрацездатності, що потребують подальшої перевірки, територіальний орган ПФУ протягом 1 робочого дня приймає рішення щодо проведення  перевірки та робить відмітку у підставах для перевірки «За результатами моніторингу даних». Порядок проведення моніторингу електронного реєстру листків непрацездатності встановлюється правлінням Пенсійного фонду України;
  • після повідомлення від НСЗУ про виявлення невідповідностей та/або застережень до даних, що містяться в медичному висновку за результатами здійснення заходів з верифікації даних в електронній системі охорони здоров’я;
  • після звернення страхувальника (роботодавця);
  • після звернення застрахованої особи щодо обґрунтованості виданого їй листка непрацездатності;
  • після запиту правоохоронних органів та рішення суду.

Нагадаємо, що нарахування та виплати за лікарняними в 2023 році зазнали великих змін. Експерти порталу «Бухглатерія для бюджету та ОМС» підготували оновлені пояснення, як нарахувати та сплатити лікарняні:

Урядом 3 березня прийнято Постанову №185 Про затвердження Порядку проведення особами, уповноваженими правлінням Пенсійного фонду України, перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оплачувати запізнілий лікарняний

Бухгалтер дізнався про відкритий лікарняний з запізненням. Або ж лікарняний був відкритий за вже відпрацьований день. Як обчислити лікарняні такому працівникові з прикладом заповненого Додатка Д1, – у даній консультації.
27028

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
247183

Оплата електронного лікарняного в бюджетній установі: алгоритм

Розглянемо, як здійснюється оплата е-лікарняного за рахунок роботодавця і які основні моменти потрібно врахувати бухгалтеру, якщо оплата лікарняного здійснюється в межах перших 5 днів тимчасової непрацездатності.
14742

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
23226

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді