Уряд відмінив компенсаційні ставки по кредитам 5-7-9

Рішення Кабінету Міністрів внесено зміни до Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва та Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва за договорами фінансового лізингу.

ставки по кредитам 5-7-9

Калькулятор штрафів

Мова йде про зміни в державних програмах: кредитування «Доступні кредити 5-7-9%», лізингу – «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%».

Про це повідомив постійний представник Уряду в Верховній Раді Тарас Мельничук.

Які зміни внесено

  1. Відмінено компенсаційні ставки за кредитами на рівні 0% річних.
  2. виключено з програм кредитування та лізингу субʼєктів підприємництва з метою запобігання виникненню та поширенню, локалізації та ліквідації спалахів епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, а також для запобігання та подолання їх наслідків, у тому числі рефінансування таких кредитів.
  3. Продовжено строк, протягом якого сільськогосподарські товаровиробники матимуть можливість отримати фінансову підтримку для посівної кампанії, у тому числі з можливістю пролонгації виданих кредитів для здійснення посівних робіт.
  4. Спрощено структури зазначених Порядків шляхом викладення їх у нових редакціях.

Також Уряд змінив Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану. Визначена черговість платежів Фонду розвитку підприємництва щодо покриття витрат Фонду на надання державної фінансової підтримки субʼєктам підприємництва.

Нагадаємо, в лютому Кабмін схвалив проєкт Закону «Про внесення змін до розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про споживче кредитування» щодо особливостей нарахування процентів за споживчими кредитами під час воєнного стану».

Законопроєкти передбачають обов'язкову реструктуризацію зобовʼязань споживачів за договорами про споживчий кредит на період дії в Україні воєнного стану та у тридцятиденний строк після його припинення. Рішення стосується лише тих випадків, коли місцем постійного проживання або покинутим місцем постійного проживання споживача є територія, на якій ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупована РФ територія. Також споживач має перебувати на обліку як внутрішньо переміщена особа у порядку, встановленому Законом «Про забезпечення праві свобод внутрішньо переміщених осіб».

Законопроєкти вже підтримані профільним комітетом Верховної Ради.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2922

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
35573

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7213

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді