Кабмін запустив експеримент щодо оплати праці держслужбовців

Уряд затвердив експериментальний проєкт щодо нових підходів до формування фонду оплати праці держслужбовців.

Нові підходи до формування фонду оплати праці чиновників

Калькулятор індексації зарплати

Метою експериментального проєкту є впровадження єдиних підходів до формування фонду оплати праці державних службовців у органі державної влади, іншому державному органі, його апараті (секретаріаті) (далі – державний орган), який фінансується із загального фонду державного бюджету, а також отримання обґрунтованих даних та уточнення складових фонду оплати праці державних службовців у державному органі (далі – фонд оплати праці) для проведення аналізу фонду оплати праці з урахуванням його реальних потреб, підготовка пропозицій щодо вдосконалення відповідних актів законодавства. 

Кабмін постановою від 18 липня 2023 р. № 734 «Про реалізацію експериментального проєкту щодо впровадження єдиних підходів до формування фонду оплати праці державних службовців у державному органі» постановляє:

1. Погодитися з пропозицією Міністра Кабінету Міністрів України та Національного агентства з питань державної служби стосовно реалізації протягом 2023 року експериментального проєкту щодо впровадження єдиних підходів до формування фонду оплати праці державних службовців у державному органі (далі — експериментальний проєкт).

2. Затвердити такі, що додаються:

  • Порядок реалізації експериментального проєкту щодо впровадження єдиних підходів до формування фонду оплати праці державних службовців у державному органі;
  • перелік учасників експериментального проєкту щодо впровадження єдиних підходів до формування фонду оплати праці державних службовців у державному органі.

3. Національному агентству з питань державної служби:

  • забезпечити координацію заходів щодо реалізації експериментального проєкту;
  • подати протягом місяця після завершення реалізації експериментального проєкту Кабінетові Міністрів України звіт про результати його реалізації, а також у разі потреби пропозиції щодо вдосконалення відповідних актів законодавства.

Державні органи, які є учасниками експериментального проєкту, заповнюють розрахунок видатків фонду оплати праці з урахуванням чинних умов оплати праці за формою згідно з додатками та надають статистичну інформацію. 

Заповнені розрахунки видатків та статистична інформація надсилаються державними органами до НАДС в установленому законодавством з питань документування управлінської діяльності порядку з використанням системи електронної взаємодії органів виконавчої влади протягом 10 робочих днів з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 18 липня 2023 р. № 734.

Видатки фонду оплати праці формуються з урахуванням таких його складових, визначених законодавством з питань оплати праці:

  • посадового окладу;
  • надбавки за вислугу років;
  • надбавки за ранг державного службовця, дипломатичний ранг або інше спеціальне звання у випадках, передбачених законом;
  • фонду преміювання державного органу в розмірі 20 відсотків загального фонду посадових окладів за рік (для виплати місячної або квартальної премії та премії за результатами щорічного оцінювання службової діяльності);
  • надбавки за виконання особливо важливої роботи до 50 відсотків посадового окладу за відповідною посадою державної служби;
  • надбавки за інтенсивність праці до 50 відсотків посадового окладу за відповідною посадою державної служби;
  • надбавки за виконання особливо важливої роботи для фахівців з питань реформ (за наявності таких посад у штатному розписі);
  • компенсації за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці;
  • надбавки за підготовку рішень та висновків державних експертів з питань таємниць;
  • грошової допомоги, що виплачується під час надання щорічної основної оплачуваної відпустки;
  • матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань;
  • виплати за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього державного службовця на час перебування його у відпустці, на період тимчасової непрацездатності чи службового відрядження, що встановлюється керівником державної служби (у розмірі 50 відсотків посадового окладу за такою посадою державної служби) згідно із законодавством;
  • індексації заробітної плати відповідно до ст. 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення», якщо інше не передбачено законодавством;
  • виплати сум компенсацій за невикористані дні щорічних та додаткових відпусток відповідно до ст. 24 Закону України «Про відпустки»;
  • вихідної допомоги державному службовцю, який звільняється на підставі п. 7 ч. 1 ст. 83 Закону України «Про державну службу»;
  • інших складових заробітної плати, передбачених Податковим кодексом України, Митним кодексом України та спеціальними законами, які є обов’язковими виплатами.

У разі прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про утворення, реорганізацію або ліквідацію органів виконавчої влади, що передує прийняттю закону про Державний бюджет України на відповідний рік, видатки фонду оплати праці формуються з урахуванням виплат, передбачених п. 6 ч. 1 ст. 83 та п. 1 і п. 11 ч. 1 ст. 87 Закону України «Про державну службу». 

Надбавки за вислугу років та ранг державного службовця розраховуються з урахуванням стажу державної служби, який набуде державний службовець, що займає відповідну посаду, та рангу державного службовця, який буде йому присвоєно у плановому бюджетному періоді.

Фонд оплати праці формується з розрахунку граничної чисельності працівників державного органу. Крім складових фонду оплати праці, визначених пунктом 5 цього Порядку, до фонду оплати праці включаються видатки на оплату праці інших працівників відповідно до законодавства, які є обов’язковими виплатами. 

Фонд оплати праці не може перевищувати розміру видатків, необхідних для фінансування складових фонду оплати праці відповідно до встановленої граничної чисельності працівників державного органу.

Джерело: офіційний сайт КМУ

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Виплата матеріальної допомоги на оздоровлення державним службовцям

Допомога на оздоровлення є додатковим бонусом для тих, хто працює в бюджетній сфері. Умови її виплати в кожній галузі різняться. Має свої особливості і виплата допомоги на оздоровлення державним службовцям.
76468

Додаткова відпустка посадовій особі ОМС за стаж державної служби

Посадовець органів місцевого самоврядування (ОМС) має можливість щорічної додаткової відпустки за вислугу років. Однак є посадовці ОМС, які мають ще й досвід державної служби. Чи зараховується стаж державної служби у вислугу років такого посадовця? Дізнаємося про це й тривалість таких відпусток.
13012

Додаткова відпустка державним службовцям: що врахувати

Додаткова відпустка державним службовцям надається після досягнення п’ятирічного стажу на держслужбі. На який строк надається додаткова відпустка держслужбовцям, коли і як її компенсувати та чим доведеться поплатитися за затримку розрахунку?
49414

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді