Чи удосконалить Мінфін механізм зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Мінфін оприлюднив для обговорення проєкт постанови КМУ, якою пропонують удосконалити механізм зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН

Калькулятор штрафів

Пропонується, що під час автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків використовуватимуть показники D, Рпоточ та Pмакс. Значення цих показників відображатиметься в електронному кабінеті платника ПДВ.

Показник D

Його розраховують за формулою:

D = S/T, де:

S – загальна сума сплачених платником ПДВ та його відокремленими підрозділами сум ЄСВ та податків і зборів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому ПН/РК прийнято для реєстрації в ЄРПН;

T – загальна сума постачання товарів/послуг на митній території України, що оподатковуються за ставками 20%, 14%, 7%, 0%, зазначена платником ПДВ у ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН за операціями у періоді, що припадає на останні 12 звітних (податкових) періодів, які передують календарному місяцю, у якому ПН/РК прийнято для реєстрації в ЄРПН та за які настав граничний строк сплати суми ПДВ.

Показник Рпоточ

Це сума ПДВ, яка зазначена платником ПДВ у ПН/РК, зареєстрованими в ЄРПН у поточному календарному місяці, з урахуванням прийнятої ПН/РК для реєстрації в ЄРПН.

Показник Pмакс

Його розраховують за формулою:

Pмакс = Pнайб × 1,4, де:

Pнайб – найбільша місячна сума ПДВ, зазначена платником ПДВ у ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН за операціями останніх 12 звітних (податкових) періодів, які передують місяцю, в якому ПН/РК прийнято для реєстрації в ЄРПН, та за які настав граничний строк подання декларації з ПДВ.

Щоб ПН/РК зареєстрували в ЄРПН потрібно одночасне виконання таких умов:

  • загальна сума ПДВ з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг), сплачена платником ПДВ та його відокремленими підрозділами за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому прийнято ПН/РК для реєстрації в ЄРПН, становить більше 10 млн грн (наразі — 1 млн грн);
  • значення показника D становить більше 0,05;
  • значення показника Pпоточ є меншим ніж значення Рмакс.

Окрім цього проєктом пропонують оновити та доповнити перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника ПДВ.

Проєкт передбачає, що рішення про відповідність/невідповідність платника ПДВ критеріям ризиковості може бути оскаржено в адміністративному або судовому порядку. Рішення про неврахування таблиці даних платника ПДВ може бути оскаржено:

  • в адміністративному або судовому порядку — у разі прийняття рішення комісією регіонального рівня;
  • у судовому порядку — у разі прийняття рішення комісією центрального рівня.

Із проєктом постанови можна ознайомитися в розділі «Проекти регуляторних актів для обговорення у 2023 р.» підрубрики «Проекти регуляторних актів для обговорення» рубрики «Законодавство» офіційного вебсайту Мінфіну (mof.gov.ua).

Зауваження та пропозиції до проекту Мінфін прийматиме протягом 29 робочих днів на електронну скриньку: [email protected].

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

ПДВ 2024 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2024 році, зміни у ставках ПДВ 2024, про податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2024, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
2377

Порядок складання податкової декларації з ПДВ

Розглянемо оновлену форму податкової декларації з ПДВ. У консультації знайдете, як заповнити всі рядки чинної ПДВ-декларації, приклад заповнення чинної декларації з ПДВ, а також інформацію про найбільш уживані додатки до ПДВ-декларації у бюджетників – Д1 та Д6.
58757

ПДВ 2023 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2023 році, зміни у ставках ПДВ 2023, про нову податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2023, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
48626

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді