Порядок розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця пропонують поширити на держслужбовців

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Мова йде про держслужбовців, яких звільнили через неможливість виконання ними службових обов’язків за станом здоров’я

порядок розірвання трудового договору

Калькулятор стажу

Мінсоцполітики розробила проєкт постанови КМУ, якою має намір оновити Порядок розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця (власника або уповноваженого ним органу, фізичної особи, яка використовує працю найманих працівників) у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я за наявності в нього права на призначення дострокової пенсії за віком, затверджений постановою КМУ від 27.12.2022 № 1449 (далі – Порядок № 1449).

Мінсоцполітики вирішило привести у відповідність із Законом України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі – Закон № 889) Порядок № 1449 та його дію поширити на держслужбовців, яких звільнили через неможливість виконання ними службових обов’язків за станом здоров’я за наявності медичного висновку. Звичайно має дотримуватись умова – на день звільнення держслужбовця залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку та він має страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі.

Такий держслужбовець після звільнення має подати до територіального органу Пенсійного фонду України або до уповноваженого ним органу чи уповноваженої особи заяву про призначення пенсії, до якої додати:

  • копію документа про виявлену невідповідність його займаній посаді за станом здоров’я, що стала підставою для звільнення згідно з пунктом 2 частини 1 статті 88 Закону № 889;
  • інші документи, необхідні для призначення дострокової пенсії за віком відповідно до пункту 7 частини 1 статті 115 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV та статті 21 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16.12.1993 № 3721-XII.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
247164

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2024 рік
145128

Копія наказу про звільнення – зразок

Замість трудової книжки закон передбачає інший обов’язковий документ, який треба видати під час звільнення – копія наказу про звільнення.
72076

Скорочення працівників

Алгоритм скорочення працівників під час карантину й не тільки розглянемо у даній консультації.
10385

Звільнення працівників у воєнний час – зразки документів

Запровадження воєнного стану та збройна агресія призвели до збільшення частоти звільнення працівників у бюджетних установах з причин їх смерті, тривалої відсутності чи через знищення майна установ. Розглянемо детально ці процедури звільнення та які документи потрібно видати при цьому.
46882

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді