Як установі-правонаступнику оплатити лікарняні працівників реорганізованої/ліквідованої установи

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Роз’яснено дії установи-правонаступника щодо оплати лікарняних працівникам реорганізованої/ліквідованої установи

У разі ліквідації або реорганізації установи, виплати за страховими випадками, які настали до ліквідації, здійснює:

  • правонаступник;
  • територіальний орган уповноваженого органу управління за місцем обліку ліквідованої структури як страхувальника – у разі відсутності правонаступника.

Нагадаємо, що підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, а також по вагітності та пологах є сформований на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність листок непрацездатності.

Сформований лікарняний надсилається роботодавцю, з якими застрахована особа перебуває у трудових відносинах (за основним місцем роботи та за сумісництвом) через електронний кабінет страхувальника на вебпорталі ПФУ.

Отже, якщо страхувальник до ліквідації установи не оплатив листки непрацездатності працівників, правонаступник в особистому кабінеті на вебпорталі ПФУ може сформувати запит до ПФУ на створення копії електронного листка непрацездатності як правонаступнику. В запиті необхідно вказати код ЄДРПОУ та назву страхувальника, що припинив діяльність і зазначити дату початку періоду тимчасової непрацездатності, за який будуть сформовані копії лікарняних.

Після опрацювання та перевірки даного запиту ПФУ будуть створені копії відповідних електронних листків непрацездатності, на підставі яких правонаступник зможе сформувати заяву-розрахунок та здійснити страхові виплати застрахованим особам.

За інформацією ГУ ПФУ у Вінницькій області

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оплачувати запізнілий лікарняний

Бухгалтер дізнався про відкритий лікарняний з запізненням. Або ж лікарняний був відкритий за вже відпрацьований день. Як обчислити лікарняні такому працівникові з прикладом заповненого Додатка Д1, – у даній консультації.
27165

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
247748

Оплата електронного лікарняного в бюджетній установі: алгоритм

Розглянемо, як здійснюється оплата е-лікарняного за рахунок роботодавця і які основні моменти потрібно врахувати бухгалтеру, якщо оплата лікарняного здійснюється в межах перших 5 днів тимчасової непрацездатності.
14843

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
23297

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді