Як подати корегуючу заяву-розрахунок

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Пенсійний фонд України (ПФУ) надав детальний алгоритм дій як через портал електронних послуг подати корегуючу заяву-розрахунок.

Підставою для фінансування страхувальників на виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності є заява-розрахунок. Іноді, після того як роботодавець надіслав заяву-розрахунок до ПФУ і вона вже набула статусу «Оплачено», з’являється необхідність відкорегувати внесені дані.

Наприклад, може виникнути потреба додаткового фінансування, дозамовлення коштів (Корегування збільшення) чи, навпаки, повернення вже отриманих сум (Корегування зменшення). Або ж (як правило, для паперових листків непрацездатності) виникає необхідність у виправленні інформації про застраховану особу (Корегування несумових параметрів).

Для таких випадків на вебпорталі електронних послуг ПФУ реалізовано можливість подання корегуючої заяви-розрахунку.

Алгоритм дій для подання корегуючої заяви-розрахунку такий.

1. Зайдіть в особистий кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ portal.pfu.gov.ua

Як подати корегуючу заяву-розрахунок

2. На панелі зліва оберіть розділ «Заява-розрахунок».

Як подати корегуючу заяву-розрахунок

3. У вікні, що спливе, натисніть «Пошук» та з випадаючого списку скопіюйте номер заяви-розрахунку, яку потрібно відкорегувати.

Як подати корегуючу заяву-розрахунок

4. Далі натисніть кнопку «Створити нову» та оберіть опцію «Корегуюча ЗР».

Як подати корегуючу заяву-розрахунок

5. У новому вікні введіть попередньо скопійований номер заяви-розрахунку, щодо якої необхідно зробити корегування та натисніть «Продовжити».

Як подати корегуючу заяву-розрахунок

6. При формуванні корегуючої заяви-розрахунку оберіть необхідний тип корегування з переліку:

  • Корегування зменшення;
  • Корегування збільшення;
  • Корегування несумових параметрів.

Натисніть «Продовжити».

Як подати корегуючу заяву-розрахунок

7. Після цього у «Додатку про тимчасову непрацездатність» натисніть піктограму з олівцем.

Як подати корегуючу заяву-розрахунок

8. У листку непрацездатності, який з’явиться на екрані, у полі «Сума (в гривнях з копійками) (всього)» введіть новий коректний запис (повну правильну суму, якщо обрано опцію «Корегування збільшення» або сторнуючий (від’ємний) запис із знаком «–», якщо обрано «Корегування зменшення»). Відповідні чисельні значення внесіть в поле «Сума (в гривнях з копійками) (у т.ч. за рахунок коштів Фонду)».

Якщо обрано опцію «Корегування несумових параметрів», внесіть виправлену інформацію в поле, яке потребує корегування (наприклад, в реквізити лікарняного, дані про стаж, причину непрацездатності, прізвище тощо).

Корегування несумових параметрів застосовується для виправлення даних в паперових лікарняних, де помилки виникають, наприклад, в реквізитах документів, особистих даних особи, періодах непрацездатності, відмітках тощо.

Як подати корегуючу заяву-розрахунок

Важливо! До корегування зменшення має бути прикріплено скановану копію платіжного доручення, згідно з яким проведено повернення коштів.

9. Внесіть дані в поле «Причина розбіжності суми», обравши відповідний запис із випадаючого списку або введіть причину, яка не передбачена в автоматичному режимі, в поле «Причина розбіжності суми – інше». Натисніть «Продовжити».

Як подати корегуючу заяву-розрахунок

10. Після внесення корегуючих даних, натисніть кнопку «Сформувати заяву–розрахунок».

Як подати корегуючу заяву-розрахунок

11. Перевірте сформовану заяву-розрахунок та натисніть кнопку «Підписати та відправити в ПФУ».

Як подати корегуючу заяву-розрахунок

12. Корегуюча заява-розрахунок набуває статусу «В опрацюванні». Після її прийняття Фондом корегуюча заява-розрахунок набуває статусу «Прийнято».

За інформацією ПФУ

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оплачувати запізнілий лікарняний

Бухгалтер дізнався про відкритий лікарняний з запізненням. Або ж лікарняний був відкритий за вже відпрацьований день. Як обчислити лікарняні такому працівникові з прикладом заповненого Додатка Д1, – у даній консультації.
26800

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
246320

Оплата електронного лікарняного в бюджетній установі: алгоритм

Розглянемо, як здійснюється оплата е-лікарняного за рахунок роботодавця і які основні моменти потрібно врахувати бухгалтеру, якщо оплата лікарняного здійснюється в межах перших 5 днів тимчасової непрацездатності.
14570

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
23133

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді