Які умови звільнення з органів місцевого самоврядування

За яких умов працівник може припинити службу в органах місцевого самоврядування – роз'яснення.

Загальні положення

Суб’єктами прийняття рішення про звільнення працівника з ОМС можуть бути:

  • керівник ОМС із статусом юридичної особи – якщо це стосується службовців та робітників;
  • місцева рада – якщо це стосується виборних посад;
  • сільський/селищний/міський голова – якщо це стосується невиборних посад.

Якими можуть бути підстави для припинення служби в ОМС

Загальні та спеціальні:

  • загальні підстави — звільнення з ініціативи працівника та звільнення з ініціативи роботодавця, передбачені КЗпП України;
  • спеціальні підстави — це передбачені спеціальним законодавством України (ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», ЗУ «Про службу в ОМС», ЗУ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», іншими ЗУ) підстави:
    • порушення посадовою особою місцевого самоврядування присяги;
    • порушення умов реалізації права на службу в ОМС;
    • досягнення посадовою особою місцевого самоврядування граничного віку перебування на службі в ОМС;
    • виявлення/виникнення обставин, що перешкоджають перебуванню на службі, чи не дотримання вимог, пов’язаних із проходженням служби в ОМС.

Що важливо пам’ятати роботодавцю та працівникам ОМС

Органам місцевого самоврядування важливо пам’ятати, що працівник, який має поважні причини для звільнення, має право вимагати від роботодавця звільнити його в інші строки, а роботодавець зобов’язаний розірвати трудовий договір у ті строки, про які просить працівник.

Стаття 38 КЗпП України містить невичерпний перелік поважних причин, на підставі яких працівник має право звернутися із заявою про звільнення за власним бажанням. При цьому роботодавець зобов’язаний звільнити його саме в той строк, який зазначений у заяві. При чому цей строк може бути меншим, ніж два тижні, а також перевищувати два тижні.

Працівник може розірвати трудовий договір у строк, зазначений у його заяві у зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство, установа, організація та існування загрози для життя і здоров’я (крім випадків примусового залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, залучення до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури).

Ще з важливого, на що ОМС варто звернути увагу: є передумова звільнення посадової особи ОМС за порушення присяги. Зокрема, передумовою такого рішення має бути порушення, встановлені внаслідок ретельного службового розслідування (Практика ВСУ: справа №776/6695/16-а від 02.06.2020 року).

Які рекомендації щодо порядку припинення трудових відносин

Враховуючи кадрову проблематику у багатьох регіонах, психологічний стан працівників – у разі звільнення з ініціативи працівника, за день-два до звільнення варто з’ясувати у працівника, чи не змінив він своєї думки.

У випадку необхідності з’ясування факту та обставин дисциплінарного проступку громадам необхідно проводити службове розслідування. А рішення про проведення службового розслідування приймати суб’єктом, якому відповідно до законодавства надано повноваження призначати на посаду та звільняти з посади особу, стосовно якої пропонується проведення службового розслідування.

Щодо питання документування процесу звільнення, - працівнику необхідно подавати заяву про звільнення роботодавцю в залежності від ситуації та за узгодженням між ними. Це може відбуватися у різних формах:

  • у паперовому вигляді;
  • у електронній формі з накладенням кваліфікованих електронних підписів;
  • у письмовій формі (відсканована або сфотографована) без накладання електронних підписів.

Враховуючи вищезазначене:

  • залежно від типу посади, суб’єктом прийняття рішення про звільнення може бути:
    • керівник ОМС із статусом юридичної особи – якщо це стосується службовців та робітників;
    • місцева рада – якщо це стосується виборних посад;
    • сільський/селищний/міський голова – якщо це стосується невиборних посад;
  • повноваження виборних посадових осіб можуть бути припинені як на загальних, так і спеціальних підставах;
  • працівник, який має поважні причини, має право вимагати від роботодавця звільнити його. При чому цей строк може бути меншим, ніж два тижні, а також перевищувати два тижні;
  • звільнення працівника з ініціативи роботодавця можливе лише на підставах та у порядку, передбачених чинним законодавством.

Джерело: офіційний сайт Децентралізація

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
246871

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2024 рік
144913

Копія наказу про звільнення – зразок

Замість трудової книжки закон передбачає інший обов’язковий документ, який треба видати під час звільнення – копія наказу про звільнення.
72016

Скорочення працівників

Алгоритм скорочення працівників під час карантину й не тільки розглянемо у даній консультації.
10347

Звільнення працівників у воєнний час – зразки документів

Запровадження воєнного стану та збройна агресія призвели до збільшення частоти звільнення працівників у бюджетних установах з причин їх смерті, тривалої відсутності чи через знищення майна установ. Розглянемо детально ці процедури звільнення та які документи потрібно видати при цьому.
46836

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді