Академічна відпустка – роз’яснює МОН

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
МОН роз’яснило окремі нюанси надання академічної відпустки та поновлення після неї на навчання

академічна відпустка роз’яснення

Калькулятор днів щорічної відпустки

МОН листом від 11.10.2023 № 1/15735-23 повідомило, що здобувачі освіти, які мають будь-які обставини, що унеможливлюють виконання освітньої (наукової) програми мають право на перерву у навчанні (академічну відпустку). До таких обставин відноситься, зокрема, навчання за очною формою на програмах неформальної освіти.

Рекомендовано до набуття чинності новим актом тимчасово керуватися нормами Положення про академічні відпустки та повторне навчання у вищих закладах освіти, затвердженого спільним наказом МОН і МОЗ від 06.06.1996 № 191/153, в частині, що не суперечить Законам України «Про вищу освіту» та «Про освіту».

У випадку надання академічної відпустки (перерви у навчанні) студентам, які здобувають освіту за рахунок видатків державного бюджету (державне замовлення) або місцевого бюджету (регіональне замовлення), вони поновлюються на навчання за рахунок коштів фізичних або юридичних осіб з можливістю подальшого переведення на бюджетні місця в разі їх наявності відповідно до законодавства. На місця державного (регіонального) замовлення гарантовано поновлюються учасники бойових дій та особи, які продовжують навчання після відпустки у зв’язку з вагітністю, пологами і для догляду за дитиною.

У разі надання академічної відпустки (перерви у навчанні) на особу, яка її отримала, не поширюється дія норм абзацу другого частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», оскільки під час академічної відпустки такі особи не навчаються. Такі особи можуть підлягати призову на військову службу під час мобілізації на особливий період, якщо вони не мають інших підстав для надання відстрочки від призову. У разі призову вони мають право на продовження академічної відпустки у зв’язку з мобілізацією.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
93783

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
229110

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
5330

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
58218

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді