Спецперевірка у період дії воєнного стану

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Сьомий апеляційний адміністративний суд звернув увагу на окремі нюанси проведення спецперевірок.

спецперевірка у період воєнного стану

Калькулятор штрафів

З відновленням декларування держслужбовців повернулись спеціальні перевірки посадовців та перевірки, передбачені Законом України «Про очищення влади». Особи, призначені на посади у період дії воєнного стану, для проведення цих перевірок подають документи, не пізніше 31.01.2024 у разі якщо такі декларації та/або документи не були подані ними раніше.

Строк проведення цих перевірок – 30 днів з дня завершення строку для подання документів. Водночас перевірки не проводять:

  • на територіях, на яких ведуться активні бойові дії, або на тимчасово окупованих територіях України;
  • у разі виконання особами, які призначені на відповідну посаду у період дії воєнного стану, завдань в інтересах національної безпеки і оборони України, безпосередньої участі у веденні воєнних (бойових) дій, перебування у районі проведення воєнних (бойових) дій та отримання додаткової винагороди, призначеної для військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, поліцейських на період дії воєнного стану, та/або на тимчасово окупованій території України.

Спеціальна перевірка не проводять стосовно осіб, які призначаються на посади за результатами конкурсу на таку саму посаду, за умови що стосовно таких осіб вже проводилася спеціальна перевірка під час дії воєнного стану.

Також потрібно пам’ятати, що спецперевірка не проводиться щодо претендентів, які перебувають на посадах в держорганах та призначаються в порядку переведення чи просування по службі на посади в межах того ж органу або призначаються в порядку переведення на посади в інших держорганах.

Водночас для того, щоб не проводити спеціальну перевірку кандидата з іншого держоргану, він має бути звільнений у порядку переведення, тобто на підставі пункту 5 частини 1 статті 36 КЗпП, статті 41 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII. У випадку звільнення з інших підстав (за власним бажанням, за угодою сторін, з інших підстав) спецперевірку проводити необхідно.

Також варто зауважити, що особи, призначені на посади, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, або на посади з підвищеним корупційним ризиком, мають бути звільнені із займаної посади протягом трьох робочих днів з дня виникнення будь-якої з таких обставин:

  • неподання е-декларації (якщо таку декларацію не подано раніше);
  • неподання документів, передбачених частиною 2 статті 57 Закону України «Про запобігання корупції», крім е-декларації, після завершення строків для їх подачі;
  • непроходження або відмова від проходження спеціальної перевірки.

За інформацією Сьомого апеляційного адміністративного суду

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронна декларація – заповнення

Антикорупційне декларування триває до 31 березня 2024 року, тож публікуємо детальну інструкцію з заповнення декларції. Експерт пояснює, що і в якому розділі слід зазначати.
64391

Електронна декларація – хто подає

⚡️Після відновлення декларування подання електронних декларацій триває до 31 березня 2024 року. Подання декларції – обов’язок посадовців бюджетних установ.❗️Хто має право не подавати електронну декларацію під час воєнного стану та які штрафи передбачено — у нашій статті.
88812

Декларація про доходи

Податкова декларація про майновий стан і доходи – за якою формою звітувати у 2024 році за 2023 рік.⚡️Знайдете тут зразок заповнення декларації про доходи та рекомендації для отримання податкової знижки.
55939

Е-декларування 2022 року: огляд

Триває щорічне е-декларування. Хто тепер є суб’єктом е-декларування та які новації антикорупційного законодавства слід врахувати, аби задекларувати доходи за 2021 рік правильно, дізнаєтеся зі статті
1620

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді