Чого вимагає МВФ від України у 2024 році – розбір нових пунктів оновленого Меморандуму

Міжнародний валютний фонд затвердив новий транш Україні у розмірі 0,9 млрд доларів, однак одночасно Меморандум про співпрацю було доповнено 12 новими пунктами, ще по двом перенесені строки виконання.

чого вимагає МВФ від України у 2024 році

◀️ НОВАЦІЇ В КАЗНАЧЕЙСЬКОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ ▶️

Після затвердження нового траншу у МВФ позначили невчасно виконані пункти Меморандуму як «реалізовані із запізненням». За інформацією першого заступника голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослава Железняка, частину невиконаних пунктів перенесено на 2024 рік.

Чого вимагає МВФ

  1. Оновлення державної програми кредитування «5-7-9» – перенесено на березень 2024 р. 
  2. Оздоровлення банківського сектору – грудень 2024 р (перенесено з березня 2024 р).
  3. Збільшення власних надходжень держбюджету-2024 на 0,5% ВВП. Це означає, що потрібно додатково знайти приблизно 38 млрд грн. Термін виконання – лютий 2024 р.
  4. Змінити кримінально-процесуальний кодекс для розгляду справ в першій інстанції одним антикорупційним суддею або колегією з трьох антикорупційних суддів. Термін виконання – березень 2024 р.
  5. Перезавантаження Бюро економічної безпеки. Термін виконання – червень 2024 р.
  6. Зовнішній аудит фінасвого стану компаній центрального теплопостачання. Відокремлення їх боргів до і після лютого 2022. Термін виконання – червень 2024 р.
  7. Аудит податкових пільг та втрат від них. Термін виконання – липень 2024 р.
  8. Новий закон про суд для розгляду адміністративних справ проти державних органів (мова йде про НБУ, НАБУ, НАЗК). Термін виконання – липень 2024 р.
  9. Розробити політику державної власності держпідприємств, дивідендну політику та стратегію приватизації.  Термін виконання – серпень 2024 р.
  10. Визначити найбільш постраждалі від війни держкомпанії та оцінити їх фіскальні та квазі-фіскальні ризики. Термін виконання – вересень 2024 р.
  11. Завершити зовнішній аудит НАБУ за участі трьох незалежних експертів з міжнародним досвідом та опублікуват звіт. Термін виконання – вересень 2024 р.
  12. Діагностика підготовки середньострокового бюджету для посилення стратегічного підходу. Термін виконання – жовтень 2024 р.
  13. Уряд має затвердити план дій та встановити чіткий зв’язок між середньостроковим бюджтеним плануванням та капітальними видатками. Відповідальним за нагляд за цим показником має бути Міністерство фінансів.  Термін виконання – грудень 2024 р.
  14. Безстроков: всі банки у мажоритарній власності держави лишаються в управлінні Мінфіну. Всі націоналізовані несистемні банки передааються Фонду гарантування вкладів.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2922

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
35573

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7213

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді