Як перерозподілити поточні видатки КЕКВ: покроковий алгоритм

Замовник хоче перерозподілити поточні видатки КЕКВ у межах загального обсягу бюджетних призначень. Бюджетне законодавство не забороняє перерозподіл коштів між КЕКВ. Треба лише правильно все зробити.

СИТУАЦІЯ

Наприкінці бюджетного року в замовника залишаються невикористані кошти за КЕКВ 3142. Він збирається у межах загального обсягу бюджетних призначень здійснити перерозподіл коштів між КЕКВ, щоб придбати програмне забезпечення за КЕКВ 3160. Як діяти?

РOЗВ’ЯЗАННЯ

Замовники — розпорядники бюджетних коштів державного/місцевих бюджетів можуть змінювати затверджені кошторисом бюджетні асигнування за окремими КЕКВ. Скажімо, внести зміни до кошторису:

а) щоб здійснити перерозподіл коштів між КЕКВ та використати зекономлені за окремими КЕКВ:

  • бюджетні асигнування загального фонду;
  • бюджетні асигнування за іншими надходженнями спецфонду;
  • власні надходження спецфонду;

б) використати бюджетні асигнування, які додатково виділив головний розпорядник бюджетних коштів (далі — головний розпорядник), із загального фонду чи за іншими надходженнями спецфонду;

Де про це подивитися ⭐️

в) повернути бюджетні асигнування, які відкликав головний розпорядник, із загального фонду чи за іншими надходженнями спеціального фонду;

г) зарахувати власні надходження, які не передбачав кошторис, та використати їх.

Для того, щоб унести зміни до кошторису за загальним та спеціальним фондом, слід оформити окремі довідки. А щоб оголосити нову закупівлю — передбачити її в річному плані закупівель.

Як це правильно зробити за три кроки — дивіться далі.

Крок 1. Складіть довідки про зміни

Щоб перерозподілити та використати зекономлені бюджетні асигнування, складіть довідки про зміни:

  • до кошторису;
  • плану асигнувань загального фонду державного/місцевих бюджетів (за винятком надання кредитів з такого бюджету) або плану спеціального фонду державного/місцевих бюджетів (за винятком власних надходжень бюджетних установ та відповідних видатків) — якщо робите перерозподіл за іншими надходженнями спецфонду;
  • плану використання бюджетних коштів та помісячного плану використання бюджетних коштів, а також якщо ви заклад освіти чи охорони здоров’я.

Де про це подивитися ⭐️

У таких довідках зменште обсяг видатків за тими КЕКВ, за якими бюджетні асигнування зекономлені, та збільште їх за тими, у видатках за якими маєте потребу.

Де про це подивитися ⭐️

Зважте: зміни щодо зменшення планових показників можна вносити тільки у межах залишку невикористаних планових показників.

Щоб унести зміни до спецфонду кошторису за іншими надходженнями (крім власних надходжень; надходжень субвенції з місцевого бюджету до держбюджету на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів, далі — Субвенція), довідки про внесення змін до кошторису та зведення показників спецфонду кошторису складайте після змін до бюджетного розпису.

Крок 2. Подайте документи до Казначейства

Подайте довідки про зміни до органу Казначейства — не пізніше останнього робочого дня поточного місяця на паперових та електронних носіях. За потреби одночасно надайте інформацію щодо коригування обсягів узятих бюджетних зобов’язань.

Однак у такому разі, щоб унести зміни до спецфонду кошторису за власними надходженнями й за надходженнями Субвенції, спочатку візьміть у Казначействі довідку про підтвердження надходжень на спеціальні реєстраційні рахунки, що відкриті в органах Казначейства. Тоді подайте до органу Казначейства за місцем обслуговування довідку про зміни до кошторису та зведення показників спеціального фонду кошторису. А ось зміни до розпису за спецфондом бюджету вносити не потрібно.

Де про це подивитися ⭐️

Увага!

Уносьте зміни до спецфонду кошторису в частині збільшення надходжень та видатків, коли обсяги надходжень бюджетних коштів за власними надходженнями спецфонду кошторису фактично перевищили обсяги, враховані під час затвердження відповідного бюджету, з урахуванням залишків бюджетних коштів на початок року. У цьому разі підставою є розрахунки з обґрунтуванням.

Якщо фактичний обсяг власних надходжень з урахуванням залишків бюджетних коштів на початок року менший, ніж планові показники, враховані у спецфонді кошторису, за три тижні до кінця бюджетного періоду внесіть зміни до спецфонду кошторису та зведення показників спеціального фонду кошторису. Тобто зменште надходження і видатки з огляду на очікуване виконання спецфонду кошторису в бюджетному періоді.

Де про це подивитися ⭐️

Крок 3. Унесіть зміни до річного плану

Перш ніж провести закупівлю, замовник планує її з огляду:

  • на потребу в предметі закупівлі;
  • очікувану вартість такого предмета закупівлі.

Жодних уточнень про те, що замовник має планувати закупівлі на основі кошторису установи, Закон № 922 не містить. Тож за показниками кошторису планувати закупівлі не обов’язково.

Законодавець не розмежовує обов’язку замовника планувати та застосовувати норми Закону № 922 за походженням коштів. Тому, якщо за окремими КЕКВ змінили бюджетні асигнування загального або спеціального фонду кошторису, застосовуйте загальне правило планування.

Товари, роботи й послуги, які плануєте закуповувати за перерозподілені кошти, заплановані на закупівлю іншого предмета закупівлі або фінансування інших видатків, уважайте новим предметом договору і новим предметом закупівлі. Підтверджує це висновок Мінекономіки (лист від 03.09.2020 № 3304-04/54160-06).

Тож вид закупівлі для нового предмета закупівлі визначайте з урахуванням вартісних меж, що встановлює Закон № 922. Очікувану вартість рахуйте без обсягів закупівель за аналогічним предметом закупівлі, які вже провели цього року чи які проводите під час внесення змін до річного плану закупівель.

❤️️ Подарунковий доступ до Школи головбуха бюджетних установ



зміст

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді