Підвищена оплата за роботу під час інтенсивних обстрілів

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
У передостанній день минулого року набрала чинності постанова КМУ, якою внесли зміни у порядок підвищення оплати праці працівників на територіях активних бойових дій під час інтенсивних обстрілів.

підвищена оплата за роботу під час інтенсивних обстрілів

Калькулятор штрафів

Для держорганів та ОМС

З 01.01.2024 для працівників держорганів (крім працівників державних органів, оплата праці яких регулюється спеціальними законами; військовослужбовців; осіб рядового і начальницького складу та поліцейських) посадові оклади визначають з урахуванням коефіцієнта 3 у розрахунку на місяць пропорційно робочим дням, коли відбувалися обстріли. Для цього потрібно дві умови:

  • вони безпосередньо здійснюють свої повноваження на територіях активних бойових дій, територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф;
  • безпосередньо здійснюють свої повноваження в особливих умовах під час інтенсивних обстрілів.

За поданням керівника відповідного держоргану (керівника державної служби, суб’єкта призначення) перелік цих працівників погоджується з відповідною ОВА. За робочі дні, коли посадовий оклад підвищують на коефіцієнт 3, коефіцієнт 2 не застосовують.

Нагадаємо, для ОМС ця новація щодо підвищення посадових окладів працівникам ОМС є рекомендаційною.

Для установ, що утримаються з державного/місцевого бюджету

Для працівників установ, закладів та організацій, що фінансуються з державного бюджету, які безпосередньо виконують обов’язки та завдання, виплачують щомісячну надбавку за роботу з особливими умовами праці за фактично відпрацьований час:

  • у граничному розмірі 50% посадового окладу – на територіях можливих бойових дій, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф, для яких не визначена дата припинення можливості бойових дій;
  • у граничному розмірі 100% посадового окладу – на територіях активних бойових дій, включених до переліку територій, для яких не визначена дата завершення бойових дій.

З 01.01.2024 цим працівникам розмір надбавки може бути збільшений до 200% посадового окладу за виконання роботи під час інтенсивних обстрілів на територіях активних бойових дій, територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, включених до переліку територій, у розрахунку на місяць пропорційно робочим дням, коли відбувалися обстріли.

Перелік працівників, яким виплачується надбавка у розмірі до 200% посадового окладу, за поданням керівника відповідної установи, закладу та організації погоджується з відповідною ОВА.

Нагадаємо, ОМС та військовим адміністраціям населених пунктів рекомендовано застосовувати ці новації щодо бюджетних установ, які утримуються з відповідного місцевого бюджету.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Надбавка за вислугу років – наказ

Надбавка за вислугу років надається зокрема бухгалтерам, державним службовцям, медичним, педагогічним та іншим працівникам бюджетної сфери. Як нараховується надбавка за вислугу років – у даній консультації.
258911

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
4946

Середньоденна заробітна плата

Підкажемо, як визначається середньоденна заробітна плата та як зробити нарахування для різних виплат у 2024 році.
49422

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді