Відпустки для неповнолітніх: специфіка надання

Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років надаються у зручний для них час.

Відпускні: як виплатити та не помилитися з періодом карантину

Відпустки для неповнолітніх: специфіка надання

Щорічні відпустки працівникам віком до 18 років повної тривалості у перший рік роботи надаються за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації тощо.

Але при цьому роботодавцям необхідно пам’ятати, що чинним законодавством передбачені й інші вимоги, окрім зосереджених в главі XIII КЗпП, яких необхідно дотримуватись при використанні праці неповнолітніх.

Так, частина п’ята статті 24 КЗпП вимагає обов’язкового додержання письмової форми при укладенні трудового договору з неповнолітнім.

Статтею 33 КЗпП України забороняється тимчасове переведення на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, осіб віком до 18 років без їх згоди.

Згідно з вимогами статті 75 КЗпП та статті 6 Закону «Про відпустки» щорічна основна відпустка особам віком до 18 років надається тривалістю 31 календарний день.

Також забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом робочого року та заміна всіх видів відпусток грошовою компенсацією особам віком до 18 років.

За матеріалами Держпраці

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
93789

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
229242

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
5337

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
58223

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді