Як держслужбовцям використати щорічні відпустки у 2024 році

Оприлюднено роз`яснення щодо використання у 2024 році державним службовцем щорічних відпусток за останній відпрацьований робочий рік.

щорічні відпустки для держслужбовців

Калькулятор днів щорічної відпустки

На думку НАДС, враховуючи положення статей 75, 79 КЗпП України, останнім відпрацьованим робочим роком, зазначеним у статті 33 Закону № 3460-IX від 09.11.2023, може бути робочий рік державного службовця 2023-2024.

Також протягом 2024 року мають бути використані дні щорічної додаткової оплачуваної відпустки за стаж державної служби, що збільшився у державного службовця у його робочий рік 2023-2024.

Один з ключових моментів у роз'ясненні НАДС стосується статті 33 Закону «Про Державний бюджет України на 2024 рік». Ця стаття встановлює, що відпустки, на які працівник держоргану набув право за останній відпрацьований робочий рік, мають бути використані до кінця 2024 року.

У разі невикористання відпусток працівнику держоргану має бути виплачена грошова компенсація за всі дні невикористаної відпустки, на які він набув право за останній відпрацьований рік. Компенсація виплачується у межах затверджених видатків на оплату праці.

Такі норми стосуються наступних видів відпусток:

  • основна відпустка,
  • додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці,
  • додаткова відпустка за особливий характер праці,
  • інші додаткові відпустки, передбачені законодавством.

Нагадаємо: Закон №889-VIII «Про державну службу» встановлює термін щорічної основної оплачуваної відпустки у 30 днів, якщо не законодавством не передбачено більш тривалої відпустки. Грошова компенсація – у розмірі середньомісячної зарплати.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані: хто, коли, як

Держорган НАЗК вимагає електронного декларування статків і подачі повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, аби запобігти корупції. Хто зобов’язаний подавати це повідомлення, за яких умов і коли?
7059

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
17325

Органи місцевого самоврядування в Україні

Органи місцевого самоврядування (ОМС) – це виборні та інші органи територіальних громад, які мають повноваження вирішувати питання місцевого значення. Бухгалтер, який працевлаштовується у виконавчий орган місцевої ради, бюджетні установи, що фінансуються з місцевого бюджету, має розуміти не лише структуру установи, в якій працює, а й структуру ОМС, їх повноваження, у т. ч. щодо бюджету, отримання фінансування тощо. Розглянемо це детальніше.
106697

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді