Бронювання державних службовців – як оформити за правилами 2024 року

Міністерство економіки України надало роз'яснення щодо оформлення та/або переоформлення бронювання військовозобов’язаних працівників державних органів влади, працівників органів місцевого самоврядування тощо.

Роз'яснення Мінекономіки щодо окремих питань бронювання працівників

Пошук по Класифікатору професій

Відповідно до Порядку бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.02.2015 № 45 (із змінами) (далі ‒ Порядок), Міністерство економіки України пропонує керівникам державних органів, органів місцевого самоврядування та підприємств:

  1. Організувати взаємодію з ТЦК та СП (органами СБУ, підрозділами Служби зовнішньої розвідки України) за місцем розташування державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства щодо термінів оформлення та/або переоформлення бронювання військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час відповідно до Порядку.
  2. Підготувати визначені Порядком документи щодо бронювання військовозобов’язаних з урахуванням таких вимог:
  • військовозобов’язаним, які під час дії воєнного стану набули право на відстрочку, або прийняті на роботу в державні органи, місцеві органи, підприємства на посади, які включені до затверджених Урядом переліків посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, оформити Посвідчення та Повідомлення про зарахування військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік (далі – Повідомлення). У відповідних позиціях Посвідчення та Повідомлення, оформлених з урахуванням змін, внесених, зокрема, постановою Кабінету Міністрів України від 06.06.2023 № 571, щодо строку дії відстрочки зазначити:
    • військовозобов’язаних, які працюють в державних, місцевих органах – «на строк проведення мобілізації»;
    • військовозобов’язаних, які працюють на підприємстві – «на шість місяців»;
  • військовозобов’язаним підприємств, яким необхідно продовжити бронювання у зв’язку із завершенням строку дії наданої їм відстрочки від призову на військову службу на період мобілізації та на воєнний час (далі – відстрочка), оформити нові Посвідчення та Повідомлення, у яких в позиціях щодо строку дії відстрочки зазначити – «на шість місяців».

Мінекономіки інформує, що Порядок не містить норм щодо обмежень в бронюванні військовозобов’язаних, які мають дефіцитну для Збройних Сил України військово-облікову спеціальність.

Генеральному штабу Збройних Сил України Міністерство пропонує скоординувати роботу ТЦК та СП щодо використання в роботі зазначених рекомендацій стосовно порядку оформлення та/або переоформлення бронювання військовозобов’язаних.

Джерело: лист Мінекономіки від 10.01.2024 № 2704-20/2153-01

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Одноразова грошова допомога родинам загиблих військових: як не втратити

Сім'я військового, який загинув, захищаючи Батьківщину, має право отримати компенсацію — одноразову грошову допомогу (ОГД) у розмірі 15 мільйонів гривень. Але ряд особливостей значно ускладнює отримання допомоги.
5351

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді