Заступник за відсутності керівника: як відображати посаду у документах

Якщо в посадовій інструкції заступника керівника підприємства зазначено, що він на час тимчасової відсутності керівника виконує його функції чи наказом того ж керівника визначено питання підписання документів його заступнику.

Як відзвітувати про зарплату до статистики? ►►► Дізнайтеся за результатами тесту✔️

Заступник за відсутності керівника: як відображати посаду у документах

В даному випадку документи повинні підписуватися саме заступником з зазначенням його прізвища ім’я по батькові.

Наказом Мін’юсту № 1000/5 були затверджені Правила організації і діловодства та архівного збереження документів у державних органах, ОМС, на підприємствах, якими регулюється ведення діловодства для всіх без винятку юросіб.

В разі відсутності посадової особи, найменування посади, прізвище, ініціали якої зазначено на проекті документа, документ підписує особа, яка виконує її обов’язки, або її заступник. У цьому випадку обов’язково вказують фактичну посаду та прізвище особи, яка підписала документ (виправлення вносять рукописним або машинописним способом, якщо документ неможливо передрукувати). Підписувати документ із прийменником «за» або ставити правобіжну похилу риску перед назвою посади не дозволяється.

У вищевказаних нормах також зазначено, що до найменування посади керівника слова «Виконуючий обов’язки» або «В. о.» додаються в разі заступництва керівника за наказом (розпорядженням).

Тобто підприємство, установа або організація може самостійно визначати, який варіант оформлення тимчасово виконуючого обов’язки керівника вибрати в такому випадку. Адже із цього приводу чинне законодавство обмежень не встановлює.

За матеріалами Держпраці

Заступник за відсутності керівника: як відображати посаду у документах
Оплата праці в умовах посткарантинуВи класний бухгалтер і в оплаті відпускних та лікарняних вам немає рівних? Покажіть свій результат - пройдіть самоперевірку власних знань!

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13870

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14911

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді